Státní zástupce Ivo Novák ve středu v soudní síni vyzval bývalého policistu Martina Foltýna, aby se zachoval jako chlap a podíval se do očí své oběti a omluvil se za to, co udělal. Jihlavský žalobce je totiž přesvědčen, že Foltýn stojí za třemi brutálními vyděračskými ataky před dvěma roky na podnikatele Luboše Kucharoviče z Velkého Beranova na Jihlavsku. Foltýn byl ale přistižen pouze při posledním útoku, když zapálil vchodové dveře u podnikatelova domu.

Podnikatele nejprve někdo vylákal na odlehlé místo, kde byl svázán a mučen, a o pár dní později dostal výhružné dopisy a u domu našel nefunkční granáty. Podle žalobce ale Foltýna usvědčují i z těchto dvou útoků pachové stopy. Kriminalisté je našli na sedadle auta, na pásce, kterou byl Kucharovič svázán, a na obálkách dopisů.

„Upřímně je mi líto, co se stalo panu Kucharovičovi a omluvám se mu za poslední útok na jeho dům, ale s předešlými akcemi nemám nic společného," řekl ve středu Foltýn v závěrečné řeči a díval se přitom na Kucharoviče, který seděl vedle státního zástupce.

Spolu s Foltýnem sedí na lavici obžalovaných Roman Motičák, který si měl Foltýna najmout, a Zdeněk Zapletal, jež ho měl odvézt do Beranova a podle žalobce věděl, že se Foltýn chystá na trestnou činnost.

Obhájce Zapletala ve středu řekl, že se jeho klient ocitl před soudem omylem. Důkazy, které obžaloba předložila, podle obhájce dokazují pouze to, že je Zapletal přelétavý noční pták, který po nocích rozváží půl Brna, ale v žádném případě nevěděl, co se chystá Foltýn udělat. Zapletal popřel, že by o čemkoli věděl. Obhájce proto navrhl, aby byl zproštěn obžaloby.

Pouze pachové stopy nestačí

Žalobce Ivo Novák naopak požádal soud, aby všechny důkazy pečlivě zvážil a posuzoval je v kontextu. „Kromě pachových stop jsou tu i odposlechy a svědecké výpovědi. Jde o gradující skutky, po nichž byl obžalovaný Foltýn zadržen při činu," konstatoval Novák. Žalobce Foltýnovi vyčetl, že od začátku odmítá vypovídat a omluvil se z předešlých hlavních líčení. „Kdybych já byl přesvědčen, že jsem byl obžalován neprávem, tak bych tu stál od rána do večera a snažil se o tom soud všemožně přesvědčit," podotkl.

Obhájce Foltýna Radek Ondruš kontroval větou, že snaha státního zástupce o citový nátlak na obžalovaného je vedena pod tíhou důkazní nouze. „Mého klienta mají usvědčovat pouze pachové stopy a svědectví, které je nevěrohodné. Zajištěné pachové stopy na věcech dokazují pouze to, že je mohl mít Foltýn v ruce. Je nelogické, aby byly nalezeny pachové stopy na pásce, ale nikoli už na oděvu oběti," vysvětloval Ondruš. Podobně zpochybnil pachové stopy na obálkách, protože podle něj je nelogické, aby nebyly zajištěny na výhružných dopisech ani na granátech, které měl kolem domu podnikatele rozmístit. Ondruš v této kauze od začátku procesu zpochybňuje celou analýzu pachových stop i práci kriminalistů. Foltýna označuje jako oběť systému, protože se od čtrnácti let pohybuje v policejním prostředí a pobyt na misích na něm zanechal psychické stopy v podobě posttraumatické stresové poruchy, což se mimo jiné projevuje tím, že se nechá snadno zmanipulovat.

Roman Motičák je podle obžaloby organizátorem vydírání a Foltýna si na to najal. Motičák to odmítá a Foltýn mu to dosvědčuje, když tvrdí, že na dům podnikatele zaútočil, protože se chtěl Motičákovi zavděčit. „Chyba byla, že jsem se zmínil, že mi Kucharovič dluží peníze. Nikoho jsem ale nenaváděl, aby mu ublížil," řekl Motičák. Proti němu svědčí Kucharovič, který poznal jeho hlas v telefonu během prvního přepadení.

Rozsudek padne ve čtvrtek v devět hodin dopoledne.