Letos v březnu kolem půl páté ráno začal opilý dvaačtyřicetiletý Petr Krejčí slovně napadat svoji ženu. V tu chvíli místem procházel třiapadesátiletý muž, který mířil do práce. Rozhodl se ženu bránit. Krejčí tohoto muže nejen napadl, ale také mu vyrazil z ruky mobilní telefon, když chtěl volat policii. To však nebyl konec řádění Petra Krejčího. Třiapadesátiletému muži vyjmul startovací karty z auta, aby nemohl odjet.

Vše se událo v telčské Masarykově ulici před zdravotnickým zařízením. Za všechny tyto činy byl násilník z Jihlavy odsouzen na dva a půl roku odnětí svobody s tříletou zkušební dobou a povinností uhradit napadenému škodu 6 405 korun.

„Tím spáchal zločin vydírání, přečin výtržnictví a přečin krádeže," uvedla v rozsudku soudkyně Dagmar Koutníková Trnková z Okresního soudu v Jihlavě. Z rozsudku se dá také vyrozumět, že soud vyzdvihl jednání třiapadesátiletého muže, který se chtěl napadané ženy zastat.

Podle rozsudku se dále Krejčí dopustil výtržnosti na veřejnosti tím, že třiapadesátiletého muže napadl a násilím si přisvojil jeho věc a způsobil mu tím ne nepatrnou újmu na majetku. Kromě výpovědi svědků soud rozhodoval také na základě záznamu z bezpečnostní kamery, která je před budovou inkriminovaného telčského zdravotnického zařízení. Záznam z kamery byl promítnut i při soudním líčení.

„Jednání, tak jak jej popisoval obžalovaný, v žádném případě neodpovídalo kamerovému záznamu. Dle mého názoru se snažil své jednání bagatelizovat, měli jsme sami možnost vidět, že se jednalo o opakovaný agresivní atak ze strany obviněného. A pokud člověk je takto odhozen ke zdi, tak toto chování nemohu hodnotit jako nějaké pošťuchování," odůvodnila soudkyně své rozhodnutí.

Usvědčující stopa

Obhájce Krejčího se snažil odvrátit obvinění za vyhrožování svědkovi a krádež. Právě kamerový systém mu měl k tomu pomoci. Ovšem podle soudkyně spíše dokázal, že je obžalovaný nevěrohodný. Ten totiž při své výpovědi prohlásil, že se pouze pošťuchovali. Na záznamu však byly vidět tvrdé rány pěstí, třiapadesátiletý muž byl Krejčím několikrát povalen i na zem.

Soudkyně se tedy zcela přiklonila na stranu státního zástupce Ivo Nováka. Krejčí byl usvědčen i z krádeže. V době incidentu měl totiž poškozenému vytáhnout startovací karty z auta, aby nemohl odjet. Karty na místě nebyly nalezeny, a to ani rozšlapané, jak se zprvu na základě výpovědi poškozeného předpokládalo. Karty se však nenacházely ani v autě, odkud je Krejčí sebral.

„Obhajobu obviněného vyvrací pan poškozený, který dle mého názoru popsal jednání ze strany obžalovaného věrohodně. Samozřejmě uvedl skutečnost, že jej tedy okřikl, protože na místě docházelo ke slovnímu napadání ženy obviněného. Sám poté uvedl, že uviděl strhnutí ženy z lavičky," uvedla k věrohodnosti obou stran soudkyně.

Dalším důkazem pro vyšetřovatele byla peněženka nalezená v autě poškozeného. Údajně patřila příbuznému Petra Krejčího. Ten se však nechal slyšet, že netuší, jak se do auta peněženka mohla dostat. Krejčího ovšem usvědčila pachová stopa. I na základě tohoto zjištění soudkyně uznala poškozeného muže jako věrohodnějšího než obžalovaného Krejčího.

Ke konečnému soudnímu líčení se Krejčí už nedostavil. Rozsudek tedy zatím není pravomocný. Obhájce obviněného si kvůli jeho nepřítomnosti ponechal lhůtu na zvážení, zda se Krejčí chce odvolat, či ne. Státní zástupce se svého práva na odvolání vzdal.

ANETA HRDLIČKOVÁ