Stát jí totiž zpětně vyplatil 128 tisíc korun za přiznaný invalidní důchod. Jitka H. si ale ponechala pouze dva tisíce korun a ostatní poslala své rodině. Měsíčně pak pobírá důchod přes sedm tisíc korun. Víc než polovinu peněz ale opět dává rodině.

Jenže ani tato skutečnost jí včera nepomohla u Okresního soudu v Jihlavě, kde se řešilo, zda Jitka H. i nadále zůstane v léčebně, či půjde na svobodu za svými dětmi, které jí podle jejich slov moc chybí. Soudce Zdeněk Chalupa totiž její žádost o propuštění rezolutně zamítl. Podle něj k tomu nejsou žádné důvody. „Pacientka stále nemá náhled na své protiprávní jednání, kterého se v minulosti dopustila, i na své onemocnění," uvedl soudce. Jitka H. totiž rezolutně odmítá, že by byla nemocná. Tvrdí, že nepotřebuje žádnou léčbu, protože je vyléčená.

Jenže posudky lékařů hovořily v neprospěch Jitky H. a její propuštění na svobodu nedoporučili. Lékaři si navíc s nemocí ženy nevědí příliš rady.

„Podle lékařů se stav pacientky nelepší a vůbec nereaguje na podávané léky. Je takzvaně farmakorezistentní. S podobným člověk jsem se ještě nesetkal," uvedl státní zástupce Ivo Novák.

Soudce tak musel respektovat posudky lékařů, kteří propuštění Jitky H. na svobodu nedoporučili, a bude se muset i nadále léčit. Jitka H, trpí schizoafektivní poruchou. U včerejšího soudu zaznělo, že Jitka H. se dopouští krádeží i na pacientech v léčebně, kde je hospitalizovaná.

Pacienty okrádá hlavně o cigarety a jídlo. Když je přistižena, tvrdí že je to dar a ničeho se nedopustila. „I nadále je nutné, aby byla společnost před takovouto osobou chráněna," dodal soudce.

Čtvrteční rozhodnutí o ponechání Jitky H. v léčebně zatím není pravomocné, protože obhájce pacientky podal proti usnesení stížnost. Tou se bude muset zabývat Krajský soud v Brně.

V psychiatrické nemocnici Jitka H. skončila loni v dubnu na žádost zdravotníků a po sérii stížností lidí, které žena v Jihlavě obtěžovala. Na chování Jitky H. si začalo stěžovat stále více lidí. Stupňovala se i její agresivita. Na žebračku mohli lidé narazit v centru města, přilehlých ulicích, u nemocnice, u bank, či dokonce 
v kostele. Žena neváhala svůj životní příběh vyprávět věřícím na Boží hod velikonoční v jednom z jihlavských kostelů, a přitom si řekla o peněžní dar.

Stíhání zastaveno pro nepříčetnost

Její taktika byla vždy podobná. Svůj srdceryvný příběh o těžkém životním osudu vždy doprovodila žádostí o finanční částku. Když člověk souhlasil a vytáhl peněženku, žena využila situace a z peněženky dotyčného si vzala víc, než jí chtěl dát. Toho, kdo ji odmítl, počastovala vulgárními nadávkami a výhrůžkami. Ohrožení výchovy dítěte se Jitka H. dopustila tím, že při žebrání s ní bylo také jedno z jejích dětí.

Kriminalisté tehdy Jitku H. obvinili z krádeže, výtržnictví a ohrožování výchovy dítěte. Za to mohla jít do vězení až na tři roky. Navíc byla v podmínce. Stíhání bylo ale nakonec zastaveno pro nepříčetnost. O ukončení ústavní léčby a propuštění na svobodu může Jitka H. soud požádat znovu.