„Z domu majiteli zmizely originální obrazy českých malířů v hodnotě více než sto tisíc korun. Z krádeže byl obviněn dvaatřicetiletý muž z Jihlavska. Kriminalistům se podařilo vypátrat i jeden z pěti odcizených obrazů, který si již převzal zpět jeho majitel," uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Na místo, odkud obrazy Josefa Bulanta, Jana Preislera a Gustava Kruma zmizely, byli policisté přivoláni vloni v září. „Zjistili, že se pachatel v července a srpna vloupal do domu a odcizil celkem pět originálních obrazů, které visely na zdech," uvedla Kroutilová.

Vyšetřování dovedlo kriminalisty ke dvaatřitetiletému muži, který byl příbuzným majitele obrazů. Muž měl už trestní minulost a do konce letošního ledna byl v podmínce. „Obrazy většinou prodal výrazně pod cenou," řekl vrchní inspektor oddělení obecné kriminality Mojmír Hotař.

Zloděje kriminalisté dokonce obvinili z přečinu krádeže a přečinu porušování domovní svobody, do vězení ale nepůjde. „Vzhledem k tomu, že poškozený nedal souhlas s trestním stíháním svého příbuzného, kriminalisté vyšetřování případu zastavili," uzavřela Kroutilová.