Bývalý brněnský policista Martin Foltýn, obviněný z mafiánského vydírání podnikatele z Jihlavska, může být po dvaceti měsících strávených ve vazbě volný. Okresní soud v Jihlavě 7. května překvapivě rozhodl o tom, že Foltýn musí být propuštěn. „K důvodům se zatím nebudeme veřejně vyjadřovat," konstatoval soudce Zdeněk Chalupa a dodal, že šlo o rozhodnutí celého tříčlenného senátu.

Jenže s propuštěním Foltýna na svobodu nesouhlasí jihlavský státní zástupce Ivo Novák. „Proti rozhodnutí soudu jsem podal stížnost," reagoval také stručně Ivo Novák.

Stížnost má odkladný účinek, takže o definitivním propuštění Foltýna z vazby musí rozhodnout až jihlavská pobočka brněnského krajského soudu. Soudní úřednice Deníku potvrdila, že stížnost na pobočku dorazila v pondělí. Na středu už bylo nařízeno neveřejné jednání, kde se mělo o stížnosti státního zástupce rozhodnout. Zasedání se konalo deset minut před půl čtvrtou odpoledne. Jak dopadlo, nechtěl nikdo ze soudu Deníku sdělit, s tím, že se o výsledku jednání musí nejprve seznámit zainteresované strany.

Pokud soud stížnost státního zástupce zamítl, může být Foltýn během několika málo dnů propuštěn na svobodu. Rozhodnutí soudu překvapilo nejen státního zástupce, který v závěrečné řeči navrhl pro Foltýna osm let vězení, ale také poškozeného podnikatele Luboše Kucharoviče. „Samozřejmě, že se mi to nelíbí. Nevím, co si o tom mám myslet. Od začátku jsem přesvědčen, že se zapálení mého domu mělo posuzovat jako pokus o vraždu," řekl ve středu Deníku Luboš Kucharovič a dodal, že se obhájce z Foltýna snaží udělat psychicky narušeného člověka, který byl vycvičen k zabíjení a teď má být propuštěn na svobodu.

Státní zástupce Ivo Novák je přesvědčen, že Foltýn stojí za třemi vyděračskými útoky na podnikatele Luboše Kucharoviče z podzimu 2011.

Granáty poházené kolem domu

Nejprve podnikatele s dalšími neznámými lidmi pod smyšlenou záminkou vylákali na odlehlé místo nedaleko Velkého Beranova na Jihlavsku, kde muže svázali, mučili a vyhrožovali mu likvidací. Podle obžaloby Foltýn také doručil Kucharovičovi výhružné dopisy a kolem podnikatelova domu rozházel nefunkční granáty.

Vydírání nakonec vygradovalo zapálením vchodových dveří u Kucharovičova domu. Foltýn byl policií přistižen na místě činu. Podle obžaloby si měl Foltýna na černou práci najmout Roman Motičák, který měl s Kucharovičem spory.

Foltýna měl na místo třetího útoku dovézt Zdeněk Zapletal. Tomu státní zástupce navrhl podmínku. Motičákovi pak osm let vězení.

Foltýnův advokát Radek Ondruš celou dobu zpochybňoval pachové stopy, jež jsou jedinými důkazy obžaloby, které Foltýna spojují s místem činu, kde došlo k mučení Kucharoviče, a vyděračskými dopisy v podnikatelově schránce. Ondruš také namítal, že Foltýn je lehce zmanipulovatelný člověk, který trpí posttraumatickou stresovou poruchou z misí v Kosovu a Libérii.

Pachové stopy slabé důkazy?

Propuštění Foltýna z vazby navíc naznačuje, jak by mohl celý případ u soudu dopadnout. Není vyloučeno, že soudce považuje důkazy obžaloby za slabé, zejména pachové stopy, což by mohlo mít vliv na výši trestu.

Rozsudek už měl padnout před několika dny, jenže soudce Zdeněk Chalupa kauzu odročil na neurčito, protože chce vyslechnout ještě minimálně jednoho svědka. Další hlavní líčení ale zatím nebylo nařízeno na konkrétní termín.