VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Návštěvníci zaplatí vstupné v hradní černé kuchyni

Růžená - Rovnýma nohama ve středověku se ocitnou návštěvníci hradu Roštejna, až z hradního nádvoří vejdou do černé hradní kuchyně zaplatit vstupné.

27.2.2009
SDÍLEJ:

Hrad RoštejnFoto: DENÍK/Stanislav Jelínek

Kastelánský pár manželů Vaníčkových totiž letos zruší prodej vstupenek v dřevěné budce na nádvoří a přesune jej do černé kuchyně.
Obřímu prostoru s trámovím a začazeným černým stropem vévodí rekonstruovaná bílá pec s mnoha dvířky, poklopy, přechody a prostorami k topení, pečení a vaření.

Pohodlně by se tam dal na rožni opékat býk. O tom, že uvnitř kuchyně umounění kuchtíci rožnili větší zvířata, svědčí zazděný odtah do širokého komína.

„O hradu je první písemná zmínka z roku 1353. Určitě tu nějaká kuchyně byla, vařilo se a peklo nad otevřeným ohništěm. Dnes tu máme renesanční kuchyni zhruba z roku 1570,“ přiblížil kastelán Karel Vaníček.

Pec prošla řadou přestaveb. Nahoře je vidět původní odtah do komína. V levé části chlebová pec, v pravé kotel na teplou vodu, dole ohniště a nad ním pláty na vaření.

„Pec sloužila ještě před požárem hradu v roce 1915. Současná podoba je ale stará asi rok,“ doplnil kastelán.

„Zřídíme tu na jaře místo pro pokladnu a ve větší části kuchyně muzeum zařídí expozici s rendlíky, máselnicí, lisem na tvaroh a vším možným nádobím. Atraktivní kuchyně bude magnet na návštěvníky,“ v kostce shrnula kastelánka Zdena Vaníčková.

Autor: Stanislav Jelínek

27.2.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Za ohlášení bomby dostal invalida 300 hodin obecně prospěšných prací

Zoo Jihlava.

Rodiče poslali zoologické zahradě první splátku za ubitého plameňáka

Pátý ročník Vysočina festu je za dveřmi

Jihlava – Největší hvězdy nejen české hudební scény se objeví v krajském městě Vysočiny již začátkem prázdnin. Ve dnech 6. až 8. července se totiž uskuteční pátý ročník hudební přehlídky Vysočina fest, kterému bude předcházet dvoudenní akce Fest na rozjezd. Tato předskokanská akce každoročně vyprodaného festivalu se uskuteční v úterý 4. a ve středu 5. července na jihlavském Masarykově náměstí.

Nejlepší steak v Brně připravil gastrotým z Vysočiny

Brno, Jihlava – Nejlepší steak jako Brno připravil o víkendu na hradě Veveří nedaleko Brna tým Gastroakademie Kraje Vysočina. Pod vedením Libora Homolky z jihlavské střední školy se o kulinářskou megapoctu zasloužili jihlavský David Hájek a havlíčkobrodští Jakub Karbusický a Jakub Brož.

DOTYK.CZ

Prima vyhodila vedoucího vydání Diváckých zpráv neprávem, rozhodl soud

Obvodní soud pro Prahu 8 rozhodl po třech letech ve sporu mezi televizí Prima a vedoucím vydání jejích Diváckých zpráv Jiřím Fröhlichem. Ten se soudil o neplatnost okamžitého zrušení svého pracovního poměru. Soudkyně obvodního soudu dala Fröhlichovi za pravdu. Rozsudek zatím nenabyl platnost, obě strany se mohou odvolat.

V Cejli třídí odpad celá vesnice

Vysočina - Žáci ze škol na Vysočině třídí papírový odpad po stovkách kil. V šestnáctém ročníku soutěže s panem Popelou ve sběru papíru obsadili osm z deseti míst. V separování odpadu soupeřily školy z Kraje Vysočina a Jihočeského kraje.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies