VYBERTE SI REGION

Přes půlstoletí vařil pivo.Ve čtvrtek vzpomínal

Jihlava - Přes půlstoletí práce má za sebou Jan Barák v jihlavském pivovaru, kde až do loňského roku pracoval jako sládek. Včera v třebíčské hospůdce vzpomínal u jihlavského piva na svá léta v pivovaře.

10.4.2009
SDÍLEJ:

Jan BarákFoto: DENÍK

„Ve třiapadesátém, když jsem v pivovaru začínal, stálo pivo nějakou korunu padesát. Já, jako vyučený sladovník jsem byl v pivovaru nejmladší. Vyrůstal jsem od uhlí a lopaty až po sládkování. Musel jsem si projít všechno, postupně jsem si i doplnil vzdělání,“ vzpomínal na své začátky.

Tehdy prý v republice fungovala asi stovka pivovarů. „V Jihlavě jsme jako první u nás začali vařit jedenáctku. Když jsem pak kamkoliv přijel na pivovarské dny, které se konaly vždy v jednom z pivovarských měst, dělali si ze mě sládkové legraci,“ usmíval se Barák. „Kolem šedesátého roku jsme začali vařit i čtrnáctku. Ale to není pivo na pití, k tomu patří pekáč s husou, k mariáši to není,“ ví jihlavský znalec piva.

Stejně tak je prý důležité jméno piva v podvědomí lidí. „Pivo se dá zkazit za večer, ale pět let ho napravujete. Když řekne člověk, který jich za večer vypije patnáct, že pivo je špatný, tak je špatný pro všechny kolem,“ je přesvědčený Barák. Po sametové revoluci přišla změna. Pivovary prý musely daleko více začít pečovat o hospody, byl to zároveň i strašný šok.

„Když jsem fungoval jako sládek, nikdy jsem si nenechal vytisknout navštívenku výrobní ředitel, sládek je víc,“ je pyšný na své životní řemeslo. „Je to ale zároveň těžká fyzická práce. Dřív lidé občas o víkendu zapomněli přijít do práce, tak jsem musel vzít lopatu a sám jít přehazovat hromadu ječmene. Také jsem dodržoval tradiční zvyk. Říkalo se, že každému, kdo na Štědrý den pracuje v pivovaře, musí sládek přinést večeři. To jsem se snažil dodržovat, ale to byly úplně jiné doby, dnes jsou vztahy mezi lidmi úplně jiné,“ uzavírá své vzpomínání.

10.4.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Který letos bude nejhezčí. Postavit sněhuláka je zábava pro děti v každém věku. Sněhu je dost, stačí jen vyrazit.

Žáci se baví stavěním sněhuláků, a zároveň se tím učí pomáhat

Ilustrační foto.

Provoz zablokovala nehoda deseti vozidel

Elektronická evidence: Zatím větší poprask než dopady

Vysočina - Některé venkovské hostince jsou zavřené, jiné se změnily v kluby. Restaurace zvedly ceny jídel i nápojů. I takové jsou leckde v zemi důsledky povinnosti elektronické evidence tržeb. Nová povinnost platí pro hostinské, restauratéry a hoteliéry od začátku prosince. Přímo na Vysočině však její důsledky tak jednoznačné nejsou.

Jak být v práci 40 hodin týdně a nezbláznit se

Pracujete často deset hodin denně a přesto stále nestíháte? Pak si potřebujete lépe naplánovat pracovní den a využívat čas efektivněji. Za 40 hodin týdně byste měli pohodlně zvládnout náplň práce, pokud ji děláte správně. Jak na to, radí experti na efektivitu práce.

Dukla zdolala Motor i počtvrté, oslabená Třebíč na Jestřáby nestačila

Jihlava, Třebíč – Po jednačtyřicátém kole WSM ligy se Dukla posunula po dalším skalpu Motoru na druhé místo tabulky. Horáckou Slavii trápí rozsáhlá marodka a proti Prostějovu nedokázala vstřelit ani branku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies