VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Přes půlstoletí vařil pivo.Ve čtvrtek vzpomínal

Jihlava - Přes půlstoletí práce má za sebou Jan Barák v jihlavském pivovaru, kde až do loňského roku pracoval jako sládek. Včera v třebíčské hospůdce vzpomínal u jihlavského piva na svá léta v pivovaře.

10.4.2009
SDÍLEJ:

Jan BarákFoto: DENÍK

„Ve třiapadesátém, když jsem v pivovaru začínal, stálo pivo nějakou korunu padesát. Já, jako vyučený sladovník jsem byl v pivovaru nejmladší. Vyrůstal jsem od uhlí a lopaty až po sládkování. Musel jsem si projít všechno, postupně jsem si i doplnil vzdělání,“ vzpomínal na své začátky.

Tehdy prý v republice fungovala asi stovka pivovarů. „V Jihlavě jsme jako první u nás začali vařit jedenáctku. Když jsem pak kamkoliv přijel na pivovarské dny, které se konaly vždy v jednom z pivovarských měst, dělali si ze mě sládkové legraci,“ usmíval se Barák. „Kolem šedesátého roku jsme začali vařit i čtrnáctku. Ale to není pivo na pití, k tomu patří pekáč s husou, k mariáši to není,“ ví jihlavský znalec piva.

Stejně tak je prý důležité jméno piva v podvědomí lidí. „Pivo se dá zkazit za večer, ale pět let ho napravujete. Když řekne člověk, který jich za večer vypije patnáct, že pivo je špatný, tak je špatný pro všechny kolem,“ je přesvědčený Barák. Po sametové revoluci přišla změna. Pivovary prý musely daleko více začít pečovat o hospody, byl to zároveň i strašný šok.

„Když jsem fungoval jako sládek, nikdy jsem si nenechal vytisknout navštívenku výrobní ředitel, sládek je víc,“ je pyšný na své životní řemeslo. „Je to ale zároveň těžká fyzická práce. Dřív lidé občas o víkendu zapomněli přijít do práce, tak jsem musel vzít lopatu a sám jít přehazovat hromadu ječmene. Také jsem dodržoval tradiční zvyk. Říkalo se, že každému, kdo na Štědrý den pracuje v pivovaře, musí sládek přinést večeři. To jsem se snažil dodržovat, ale to byly úplně jiné doby, dnes jsou vztahy mezi lidmi úplně jiné,“ uzavírá své vzpomínání.

10.4.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tomáš Ouředníček.

Skvělý počin: Ouředníček vybojoval v Maroku zlato

Ilustrační foto

Ztráta formy juniorky? Spíš smůla, říká Procházka

Kniha Procházka panstvím Telč vyzdvihuje rybnikářství

Telč – Procházka panstvím Telč. Tak se jmenuje nová publikace, která pojednává o udržování honosného sídla čtyřmi šlechtickými rody v Telči. Kniha představuje panství Telč jako fungující organismus, jehož ekonomika šlapala na jedničku.

Opilý muž rozkopal výlohy

Jihlava – Opilý třiadvacetiletý muž z Jihlavska řádil během uplynulého víkendu v areálu obchodního a zábavného centra Březinky. Podařilo se mu tam rozbít několik výloh. Při dechové zkoušce mu policisté naměřili hodnotu 1,98 promile alkoholu.

Trenér Petr Vlk: O postupu rozhodl hned první zápas baráže

Jihlava – Je dalším z havlíčkobrodských rodáků, kteří se podíleli na úspěších jihlavského hokeje. Třiapadesátiletý trenér Petr Vlk, bývalý útočník a československý reprezentant, získal s Duklou jako aktivní hráč dva mistrovské tituly. 

Bývalý šéf Kosteleckých uzenin Boček promluvil

Jihlava – Nový díl investigativního seriálu s názvem Zvláštní vyšetřování, který je dostupný na webovém portálu Seznam.cz, vypráví příběh Jana Bočka, bývalého šéfa Kosteleckých uzenin. 

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies