VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Přes půlstoletí vařil pivo.Ve čtvrtek vzpomínal

Jihlava - Přes půlstoletí práce má za sebou Jan Barák v jihlavském pivovaru, kde až do loňského roku pracoval jako sládek. Včera v třebíčské hospůdce vzpomínal u jihlavského piva na svá léta v pivovaře.

10.4.2009
SDÍLEJ:

Jan BarákFoto: DENÍK

„Ve třiapadesátém, když jsem v pivovaru začínal, stálo pivo nějakou korunu padesát. Já, jako vyučený sladovník jsem byl v pivovaru nejmladší. Vyrůstal jsem od uhlí a lopaty až po sládkování. Musel jsem si projít všechno, postupně jsem si i doplnil vzdělání,“ vzpomínal na své začátky.

Tehdy prý v republice fungovala asi stovka pivovarů. „V Jihlavě jsme jako první u nás začali vařit jedenáctku. Když jsem pak kamkoliv přijel na pivovarské dny, které se konaly vždy v jednom z pivovarských měst, dělali si ze mě sládkové legraci,“ usmíval se Barák. „Kolem šedesátého roku jsme začali vařit i čtrnáctku. Ale to není pivo na pití, k tomu patří pekáč s husou, k mariáši to není,“ ví jihlavský znalec piva.

Stejně tak je prý důležité jméno piva v podvědomí lidí. „Pivo se dá zkazit za večer, ale pět let ho napravujete. Když řekne člověk, který jich za večer vypije patnáct, že pivo je špatný, tak je špatný pro všechny kolem,“ je přesvědčený Barák. Po sametové revoluci přišla změna. Pivovary prý musely daleko více začít pečovat o hospody, byl to zároveň i strašný šok.

„Když jsem fungoval jako sládek, nikdy jsem si nenechal vytisknout navštívenku výrobní ředitel, sládek je víc,“ je pyšný na své životní řemeslo. „Je to ale zároveň těžká fyzická práce. Dřív lidé občas o víkendu zapomněli přijít do práce, tak jsem musel vzít lopatu a sám jít přehazovat hromadu ječmene. Také jsem dodržoval tradiční zvyk. Říkalo se, že každému, kdo na Štědrý den pracuje v pivovaře, musí sládek přinést večeři. To jsem se snažil dodržovat, ale to byly úplně jiné doby, dnes jsou vztahy mezi lidmi úplně jiné,“ uzavírá své vzpomínání.

10.4.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

V Cejli třídí odpad celá vesnice

Ilustrační foto.

Přehnala to s alkoholem, v patnácti skončila v nemocnici

Kulturistka Mikulcová letí prověřit formu do Chicaga

Jihlava – Česká profesionální kulturistka Věra Mikulcová z Jihlavy odlétá už ve středu 28. června na prestižní soutěž v americkém Chicagu. Před dvěma lety v kanadském Torontu brala při své premiérové účasti mezi profesionálkami druhé místo. Nyní chce skončit do pátého místa.

Po nehodě skončilo malé dítě v nemocnici

Jihlava – Dopravní nehoda, která se stala v neděli po sedmé hodině večer na Brněnské ulici v Jihlavě, se neobešla bez zranění. Devatenáctiletý řidič Škody Octavie, který jel z Okružní ulice směrem na Hradební nedodržel bezpečnou vzdálenost za Škodou Roomster a narazil do něj.

Nenapravitelný? Recidivista po týdnu od zadržení kradl

Jihlava – V polovině minulého týdne ukradl sedmadvacetiletý muž z Jihlavy v obchodním domě na Masarykově náměstí v Jihlavě ze stojanu vystavenou krabici s hodinkami a dva náramky v celkové hodnotě téměř pět tisíc korun.

Za borůvkami nemusíte do lesa, můžete je mít i na balkóně

Jejich plody jsou větší než jejich příbuzných odrůd z lesa, na keřích rostou v celých trsech, takže úroda je mnohem snazší a rychlejší, a jejich chuť si s těmi lesními v ničem nezadá. Řeč je o kanadských borůvkách, které si v pohodlí můžete vypěstovat na zahradě nebo i doma na balkoně a jejich sladké bobule budete mít na dosah ruky.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies