VYBRAT REGION
Zavřít mapu

O polední menu je zájem. V oblibě jídel jasně vede řízek

Jihlava – Lidi neodradilo ani zdražení, některé restaurace prodají téměř dvě stovky obědů.

8.1.2010 1
SDÍLEJ:

Konkurence obědových menu je v Jihlavě veliká. Některé restaurace proto nabízejí zdarma pití nebo zákusek.Foto: DENÍK/ Dana Dvořáková

Kam a za kolik si v centru Jihlavy zajít v pracovní den na oběd? Bude to nejdražší jídlo také nejchutnější? Tyto otázky si během své pracovní doby jistě klade většina lidí, kteří nemají od svého zaměstnavatele zajištěno závodní stravování.

Ti však od Nového roku musí ve většině případů sáhnout hlouběji do peněženky. Řada stravovacích zařízení totiž jídla ve své nabídce zdražovala.

„I když je jídlo dražší, pořád mi chutná, a chodím sem pravidelně dál. Radši si zaplatím víc a pochutnám si,“ vysvětlila návštěvnice jedné z restaurací v centru krajského města.

„Kvůli zvýšení daně jsme museli trošku podražit, ale jsou to tak dvě koruny,“ informoval majitel Pivovarské restaurace Jan Rychetský.

Některé provozovny se zvyšování cen zatím brání.

„Zdražovat nebudeme. Lidé mají v nabídce pět jídel od šedesáti pěti do osmdesáti pěti korun a tak to zůstane i nadále,“ nechal se slyšet majitel Radniční restaurace Lukáš Fiala.

V některých restauracích však zlevněná jídla kolem oběda nenajdete.

Příkladem je i sklepní hospůdka na Masarykově náměstí, Steak House Sklípek.

„Kolem oběda prodáme v průměru tak 25 steaků. Nechceme tady z toho mít závodní stravování. Jde nám hlavně o příjemné prostředí a posezení,“ vysvětlil jeden z majitelů Rostislav Havelka.

A co mají lidé k obědu nejradši? Podle kuchaře Jana Řehoře jim nejvíce chutná tradiční české jídlo.

„Lidé neradi experimentují. Když neví, jak jídlo bude chutnat, radši si ho nedají. Velkou klasikou je řízek, který se objednává nejvíce,“ zhodnotil Jan Řehoř.

Rychetský: V pondělí si lidé nosí jídlo z domu

Jednou z nejnavštěvovanějších jihlavských restaurací v období obědů je Pivovarská restaurace. Její současný majitel Jan Rychetský ji provozuje od června loňského roku.

„Když jsem restauraci převzal do svých rukou, byla v ní už obědová menu zavedená. Já v nich samozřejmě pokračuji. Jejich nabídku jsme však museli přehodnotit, byla příliš široká,“ tvrdí Rychetský.

Změny se týkaly čeho a co vás k nim vedlo?

Tak meníčko máme v této době pouze jedno a zaměřujeme se spíš na hotová jídla. Osvědčilo se nám to. Lidé si dávají většinou hotovky. V naší nabídce každodenně najdete 7 až 8 hotových jídel.

Která jídla si tedy strávníci dávají nejčastěji? Co jim nejvíce chutná?

Snažíme se, aby každý den byla v nabídce nějaká ta tradice. Třeba svíčková, guláš nebo vrabec. Prostě taková ta česká klasika. Také u nás každý den najdete jedno sladké jídlo.

Kolik za takový běžný oběd lidé zaplatí?

Ceny jsou u našeho jídla různé. Záleží, co si zrovna vyberete. Ale pohybují se tak něco málo pod sedmesát korun. Teď jsme bohužel kvůli zvednutí daně o dvě koruny zdražovali.

Kolik lidí vaši restauraci během obědů navštíví?

Tak situace je různá v zimě a v létě. Troufl bych si říct, že široko daleko v Jihlavě není lepší letní zahrádka, než máme my. Je tady dobré prostředí, stíny stromů. V létě tak uděláme až kolem 180 obědů, v zimě je to tak o šedesát méně. Nejméně lidí pak chodí v pondělí. Zřejmě si ještě nosí jídlo z domu.

Autor: Dana Křížková

8.1.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO

Na dálnici D1 zemřel po nehodě další řidič

Nově opravená kašna na Masarykově náměstí v Jihlavě.

V Jihlavě vypsali dotace na opravy památek

Most na růžovo v Lukách natřel mladý muž

Luka nad Jihlavou – Policisté z obvodního oddělení v Polné dopadli pachatele, který v noci z 2. na 3. srpna pomaloval růžovou barvou železniční viadukt v Lukách nad Jihlavou.

Přehnal to v Kozlově s alkoholem, tak jel do Jihlavy na záchytku

Kozlov - Třiačtyřicetiletý muž to v Kozlově přehnal s alkoholem a skončil v jihlavské protialkoholní záchytné stanici. V opilosti si totiž ohrožoval nejen své zdraví ale i svůj život. Případ se stal v této malé obci v úterý 15. srpna před sedmou hodinou večer.

Příběhy polenského hradu se odehrají už naposledy

Polná – Druhé pokračování nočních prohlídek s názvem Příběhy polenského hradu je na programu tuto sobotu 18. srpna v půl deváté večer a v deset večer. Zájem o prohlídky pod taktovkou Společenstva meče a ohně Novus Origo a Městského muzea v Polné je veliký. V současné době už jsou pouze lístky na program v deset hodin večer.

Borová nás ničím nepřekvapila, říká Votava

Kostelec – Fotbalisté Kostelce slavili o víkendu první tři body v I. A třídě! V Havlíčkově Borové vyhráli 2:0, a díky tomu jsou v tabulce se čtyřmi body čtvrtí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení