VYBERTE SI REGION

Veletrh produktů z Vysočiny měl včera široké zastoupení

Jihlava -Včera mělinávštěvníci veletrhu možnost ochutnat tradiční české výrobky z Vysočiny.

7.5.2010 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
7 fotografií
V Domě kultury v Jihlavě proběhl první ročník veletrhu tradičních výrobků typických pro Vysočinu.

V Domě kultury v Jihlavě proběhl první ročník veletrhu tradičních výrobků typických pro Vysočinu.Foto: DENÍK/ Libor Plíhal

První ročník veletrhu produktů typických pro kraj Vysočina nabídl širokou škálu nejrůznějších výrobků. Včera tak mohli v Domě kultury v Jihlavě návštěvníci ochutnávat kozí sýry, domácí pečivo, lahodné klobásky nebo si koupit ručně vyráběnou svíci, dřevěnou hračku či vyřezávanou sochu.

„Návštěvníci veletrhu mohli na vlastní oči zhlédnout výrobu některých produktů, ochutnat různé regionální pochoutky a v neposlední řadě si je také zakoupit,“ uvedl krajský radní pro oblast lesního a vodního hospodářství a zemědělství Josef Matějek (ČSSD), který doplnil, že současně vznikne i databáze regionálních výrobků. Tu bude veřejnost moci dohledat na webových stránkách kraje Vysočina od října.

Mnohé návštěvníky veletrh nadchnul. Do krajského města totiž zavítala celkem čtyřicítka vystavovatelů z celé Vysočiny. „Moc se mi tady líbí, mám ráda tradiční výrobky a tady jich je spousta. Nejen, že nějaký třeba i ochutnám, ale určitě i koupím. Líbí se mi také některé ukázky, jak se produkty přímo vyrábějí,“ popsala včerejší veletrh návštěvnice Věra Kubíčková. Mezi vystavovateli, kteří svůj výrobek přímo před zraky diváků i vyráběli, byl uměleckořemeslný truhlář Petr Chlubna.

„Jsem vyučený truhlář a přes truhlařinu jsem se dostal k vyřezávání dřevěných soch. Menší figurku dokážu vyrobit i do hodiny. Největší sochou, co jsem kdy vyrobil, byl třímetrový hejkal pro myslivce,“ popsal truhlář.

Někteří produkt přímo vyráběli

A proč zrovna veletrh typický pro produkty z Vysočiny? Kraj tak chce podpořit propagaci regionálních produktů a regionálního trhu. Tento způsob propagace se výrobcům tradičních produktů líbí.

„V poslední době se tyto veletrhy rozrůstají. Myslím si, že je dobré vyrábět autentickou potravinu. Aby zákazník věděl, odkud potravina přímo pochází, aby si za ním výrobce stál a produkt nebyl surovinově ošizen,“ nechala se slyšet majitelka největší kozí biofarmy v republice Jitka Dobrovolná.

Recept na její tradiční kozí sýr však prozradit nechtěla: „To je naše vlastní receptura. Samozřejmě, že je tajná. Máme tam svá specifika,“ řekla.

Autor: Dana Křížková

7.5.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Leontýna Průdková, Velké Meziříčí, 9. ledna 2017, 49 cm, 3 750 g
8

Miminka ze třetího lednového týdne

Ilustrační foto.

V Pístově u Jihlavy chystají velkou sněžnou hobby rally

Bosch dal infekčnímu oddělení nemocnice 45 tisíc korun

Jihlava – Na 300 návštěvníků, řada významných hostů a výnos z prodeje vstupenek ve výši 45 tisíc korun charakterizovaly velmi úspěšný pátý Novoroční koncert, který se uskutečnil 15. ledna v Horáckém divadle v Jihlavě.

Florbalistky SK Jihlava zvládly tahák kola ve Vysokém Mýtě parádně!

Hranice, Vysoké Mýto – Florbalová I. liga žen má za sebou první letošní ostré zápasy. A v nich se jihlavským celkům dařilo.

Češi berou neférově nízké platy. Proč nedostávají víc?

Místo hotových výrobků děláme jen polotovary. A za směnu toho zvládneme vyrobit méně než Němci.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies