VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Veletrh produktů z Vysočiny měl včera široké zastoupení

Jihlava -Včera mělinávštěvníci veletrhu možnost ochutnat tradiční české výrobky z Vysočiny.

7.5.2010 1
SDÍLEJ:

V Domě kultury v Jihlavě proběhl první ročník veletrhu tradičních výrobků typických pro Vysočinu.Foto: DENÍK/ Libor Plíhal

První ročník veletrhu produktů typických pro kraj Vysočina nabídl širokou škálu nejrůznějších výrobků. Včera tak mohli v Domě kultury v Jihlavě návštěvníci ochutnávat kozí sýry, domácí pečivo, lahodné klobásky nebo si koupit ručně vyráběnou svíci, dřevěnou hračku či vyřezávanou sochu.

„Návštěvníci veletrhu mohli na vlastní oči zhlédnout výrobu některých produktů, ochutnat různé regionální pochoutky a v neposlední řadě si je také zakoupit,“ uvedl krajský radní pro oblast lesního a vodního hospodářství a zemědělství Josef Matějek (ČSSD), který doplnil, že současně vznikne i databáze regionálních výrobků. Tu bude veřejnost moci dohledat na webových stránkách kraje Vysočina od října.

Mnohé návštěvníky veletrh nadchnul. Do krajského města totiž zavítala celkem čtyřicítka vystavovatelů z celé Vysočiny. „Moc se mi tady líbí, mám ráda tradiční výrobky a tady jich je spousta. Nejen, že nějaký třeba i ochutnám, ale určitě i koupím. Líbí se mi také některé ukázky, jak se produkty přímo vyrábějí,“ popsala včerejší veletrh návštěvnice Věra Kubíčková. Mezi vystavovateli, kteří svůj výrobek přímo před zraky diváků i vyráběli, byl uměleckořemeslný truhlář Petr Chlubna.

„Jsem vyučený truhlář a přes truhlařinu jsem se dostal k vyřezávání dřevěných soch. Menší figurku dokážu vyrobit i do hodiny. Největší sochou, co jsem kdy vyrobil, byl třímetrový hejkal pro myslivce,“ popsal truhlář.

Někteří produkt přímo vyráběli

A proč zrovna veletrh typický pro produkty z Vysočiny? Kraj tak chce podpořit propagaci regionálních produktů a regionálního trhu. Tento způsob propagace se výrobcům tradičních produktů líbí.

„V poslední době se tyto veletrhy rozrůstají. Myslím si, že je dobré vyrábět autentickou potravinu. Aby zákazník věděl, odkud potravina přímo pochází, aby si za ním výrobce stál a produkt nebyl surovinově ošizen,“ nechala se slyšet majitelka největší kozí biofarmy v republice Jitka Dobrovolná.

Recept na její tradiční kozí sýr však prozradit nechtěla: „To je naše vlastní receptura. Samozřejmě, že je tajná. Máme tam svá specifika,“ řekla.

Autor: Dana Křížková

7.5.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Traktor skončil na střeše

Telč.

Kdo rád fotí, může se zapojit do letní soutěže

Za nehodu u Vílance zřejmě mohl mikrospánek řidiče

Vílanec – Ve čtvrtek 25. května krátce před druhou hodinou odpoledne došlo k dopravní nehodě na silnici první třídy ve Vílanci. Jednasedmdesítiletý řidič Toyoty Corolla projížděl po silnici první třídy od Stonařova na Jihlavu a v jedné ze zatáček skončil mimo silnici.

Řidič narazil do dopravní značky. Škoda za sto tisíc

Jihlava – V úterý 23. května krátce před šestou hodinou večer havaroval v ulici Na Dolech v Jihlavě řidič osobního auta Volkswagen, který projížděl ve směru od ulice S. K. Neumanna a plně se nevěnoval řízení.

AUTOMIX.CZ

Až budete prodávat auto: 10 rad, jak snadno a rychle zvýšit jeho cenu

Chystáte se prodat svoje auto? Potom se jistě snažíte dostat za svůj vůz co možná nejvyšší finanční sumu. Samozřejmě, že o ceně auta rozhoduje zejména model, jeho rok výroby, počet najetých kilometrů a především technický stav, ovšem jsou tu i detaily, které mohou cenu vozu zvýšit.

Festival sborového umění zavítá do krajského města

Jihlava – Hned na několika místech v Jihlavě čeká na návštěvníky Festival sborového umění, který se letos koná od pátku 26. května do neděle 28. května.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies