V kraji se také zlepšuje nabídka ležáků a speciálních piv v restauračních minipivovarech. Takový pivovar by měl být zanedlouho otevřen v Radniční restauraci v Jihlavě.

Pivovary v kraji ohlašují rozvoj, ačkoliv celková výroba piva v Česku letos klesne. Podle odhadu Českého svazu pivovarů a sladoven to bude až o 12 procent. „Je to celorepublikový trend, odklon od velkých značek k těm regionálním,“ uvedl výkonný ředitel svazu Jan Veselý. Lidé podle něj chtějí novinky a změnu.

V pivovaru Dalešice na Třebíčsku se dosud mohlo ročně produkovat do 4 000 hektolitrů piva. Po spuštění nových technologií to bude až 10 tisíc hektolitrů. Pivovar Chotěboř letos uvaří kolem 10 tisíc hektolitrů piva. Nyní se bude výrobní zázemí rozšiřovat tak, aby roční kapacita stoupla na 25 tisíc hektolitrů.

Na nezájem spotřebitelů si nestěžují ani oslovené restaurační minipivovary. V nich se vaří hlavně ležáky, vícestupňová piva a speciality. O rozšíření výroby uvažuje Rodinný minipivovar Pacov, v němž se pivo vaří od letošního února.