VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuře z domácího chovu je lahůdka, lidé chtějí jídlo rovnou od sedláka

Jihlava – Lidé se stále více starají o to, co jedí. Zvyšuje se počet farmářských tržišť a zákazníci si častěji jezdí „ke svému“ sedlákovi pro zeleninu, mléčné výrobky i maso.

21.12.2010
SDÍLEJ:

Farmářské trhy. Ilustrační fotografie.Foto: DENÍK/Attila Racek

„Nejsem maniak pro zdravou výživu ani pro biopotraviny, ale kupuji si kuře z domácího chovu. Na něm si opravdu pochutnám. Je to něco úplně jiného než běžná kuřata. Je tak dobré, že není třeba koření, stačí kousek másla. Je to lahůdka,“ připustila Hana Bačáková z Jihlavy.

Podle vedoucí jihlavského Ekoinfocentra Jany Kotoučkové by většina spotřebitelů kupovala kvalitní potraviny od místních zemědělců a zpracovatelů.

„Zákazníci by dali přednost kvalitě, ale bohužel v mnoha rodinách chybí peníze a kupují se někdy i šizené málo kvalitní potraviny v super– a hypermarketech,“ upřesnila Jana Kotoučková.

Obchodník s biopotravinami a expert na zdravou výživu Vít Prchal potvrdil, že spotřebitelé změnili názor na potraviny.

Pro jídlo k babičce nebo k farmáři

„Moc lidí uvažuje, jak co chutná, kolik za to zaplatí, a hlavně jak je to zdravé. Většina neslyší na předpony bio nebo eko. Mluví o tom, že mají jídlo od babičky nebo ze dvora od svého sedláka,“ prohlásil majitel biojídelny a prodejny biopotravin Vít Prchal. Potvrdil, že nebude dlouho trvat, a běžná rodina v tuzemsku dá přednost třeba mléčným výrobkům z farmy pana Němce z Vysočiny či od manželů Dobrovolných z farmy Ratibořice na Třebíčsku nebo z farmy Sasov Josefa Sklenáře. „V Jihlavě se brzy budou prodávat na trhu možná každý týden čerstvá vejce, zelenina, maso, mléčné výrobky a celá produkce místních sedláků. Lidem takové nákupy chybí, a zájem bude velký,“ řekl Vít Prchal.

Lidé si často stěžují, že v supermarketech a hypermarketech nakoupí brambory označené jako produkt špičkové kvality. Hospodyňky při vaření občas polovinu brambor vyhodí pro černou hnilobu uvnitř vypraných hlíz.

„Letos byl extrémně vlhký rok, ale kdo stříkal proti plísni, má vydařené brambory. Kdo nakoupí u mě, má jistotu, že si odnese kvalitní brambory,“ řekl včera majitel farmy Suchá Jaroslav Kreuz. Ministerstvo zemědělství potvrdilo, že potraviny od regionálních výrobců by upřednostnilo 95 procent nakupujících. Pět procent se nezajímá o původ potravin.

„Jíme nezdravě, většinou kupujeme laciné uzeniny ze supermarketu, ale co dělat, když nejsou peníze?“ ptá se 54letá Hana z Jihlavy.

„Naším hlavním produktem je bio vepřové maso a výrobky z něj jako biouherák, biošunka, sasovské klobásy a mnoho dalšího. Všechno prodáme, protože je to špičková kvalita,“ řekl majitel farmy Sasov Josef Sklenář.

Autor: Stanislav Jelínek

21.12.2010
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO

Na dálnici D1 zemřel po nehodě další řidič

Nově opravená kašna na Masarykově náměstí v Jihlavě.

V Jihlavě vypsali dotace na opravy památek

Most na růžovo v Lukách natřel mladý muž

Luka nad Jihlavou – Policisté z obvodního oddělení v Polné dopadli pachatele, který v noci z 2. na 3. srpna pomaloval růžovou barvou železniční viadukt v Lukách nad Jihlavou.

Přehnal to v Kozlově s alkoholem, tak jel do Jihlavy na záchytku

Kozlov - Třiačtyřicetiletý muž to v Kozlově přehnal s alkoholem a skončil v jihlavské protialkoholní záchytné stanici. V opilosti si totiž ohrožoval nejen své zdraví ale i svůj život. Případ se stal v této malé obci v úterý 15. srpna před sedmou hodinou večer.

Příběhy polenského hradu se odehrají už naposledy

Polná – Druhé pokračování nočních prohlídek s názvem Příběhy polenského hradu je na programu tuto sobotu 18. srpna v půl deváté večer a v deset večer. Zájem o prohlídky pod taktovkou Společenstva meče a ohně Novus Origo a Městského muzea v Polné je veliký. V současné době už jsou pouze lístky na program v deset hodin večer.

Borová nás ničím nepřekvapila, říká Votava

Kostelec – Fotbalisté Kostelce slavili o víkendu první tři body v I. A třídě! V Havlíčkově Borové vyhráli 2:0, a díky tomu jsou v tabulce se čtyřmi body čtvrtí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení