VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Houbový kuba: nenáročná a chutná tradice

Jihlava – Podle Libora Komárka, který pracuje jako kuchař již dvacet let, je nejlepší vánoční pochoutkou staročeský houbový kuba. Příprava je jednoduchá a suroviny lehce dostupné.

23.12.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock.com

„Kubu mám rád, protože je to obyčejné jídlo, kuchař se s tímto pokrmem nemusí moc pachtit a ani suroviny nejsou náročné,“ popsal vánoční jídlo Komárek.

A jak správně kubu uvařit? Na pánvi se rozpustí sádlo a přidá nadrobno nakrájená cibulka. Přidají se houby, pokud jsou sušené, musí se namočit, zavařované se zase musí scedit. Na pánev se dále přidá česnek, sůl a pepř podle chuti. „Vše se pak spolu restuje, poté trošku podusí. Dále smícháme uvařené kroupy spolu se směsí, kterou jsme si připravili na pánvičce,“ popsal kuchař. Je nutné vymastit zapékací mísu nebo pekáč. „Do toho pak vložíme celou hmotu a dáme péct do trouby asi tak na dvacet minut, déle bych nedoporučoval,“ radí Komárek. „No a pak už nezbývá nic jiného než nandat porce na talíř a pochutnat si,“ dodal s tím, že kdo však není na kubu zvyklý, neměl by ho spořádat velké množství. Mohl by pak totiž trpět zažívacími potížemi.

Recept na kubu se kuchař naučil už od své babičky. Kuba byl totiž dříve oblíbený také proto, že nebyl tolik finančně náročný. „Kdo musí mít maso, přidává si do kuby ještě třeba škvarky nebo také uzené maso. Já mám kubu ale nejradši podle staré tradice. U nás doma se dělá na Vánoce každý rok,“ uzavřel Libor Komárek.

Autor: Dana Křížková

23.12.2010
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Focení profesionálních fotek Věry Mikulcové se konalo v letohrádku svatý Vojtěch v Počátkách.

Kulturistka Mikulcová letí prověřit formu do Chicaga

Ilustrační foto.

Po nehodě skončilo malé dítě v nemocnici

Nenapravitelný? Recidivista po týdnu od zadržení kradl

Jihlava – V polovině minulého týdne ukradl sedmadvacetiletý muž z Jihlavy v obchodním domě na Masarykově náměstí v Jihlavě ze stojanu vystavenou krabici s hodinkami a dva náramky v celkové hodnotě téměř pět tisíc korun.

Za borůvkami nemusíte do lesa, můžete je mít i na balkóně

Jejich plody jsou větší než jejich příbuzných odrůd z lesa, na keřích rostou v celých trsech, takže úroda je mnohem snazší a rychlejší, a jejich chuť si s těmi lesními v ničem nezadá. Řeč je o kanadských borůvkách, které si v pohodlí můžete vypěstovat na zahradě nebo i doma na balkoně a jejich sladké bobule budete mít na dosah ruky.

O brodskou speciální školu se zajímá policie

Havlíčkův Brod – Základní škola a Praktická škola U Trojice v Havlíčkově Brodě poskytuje základní i střední vzdělání dětem s výchovnými a jinými problémy a handicapy. Jenže problémy nemají jen žáci, ale v posledních měsících i vedení školy a někteří její zaměstnanci.

Právě jsme se narodili

Jihlava - V jihlavské porodnici se narodila další krásná miminka.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies