VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Houbový kuba: nenáročná a chutná tradice

Jihlava – Podle Libora Komárka, který pracuje jako kuchař již dvacet let, je nejlepší vánoční pochoutkou staročeský houbový kuba. Příprava je jednoduchá a suroviny lehce dostupné.

23.12.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock.com

„Kubu mám rád, protože je to obyčejné jídlo, kuchař se s tímto pokrmem nemusí moc pachtit a ani suroviny nejsou náročné,“ popsal vánoční jídlo Komárek.

A jak správně kubu uvařit? Na pánvi se rozpustí sádlo a přidá nadrobno nakrájená cibulka. Přidají se houby, pokud jsou sušené, musí se namočit, zavařované se zase musí scedit. Na pánev se dále přidá česnek, sůl a pepř podle chuti. „Vše se pak spolu restuje, poté trošku podusí. Dále smícháme uvařené kroupy spolu se směsí, kterou jsme si připravili na pánvičce,“ popsal kuchař. Je nutné vymastit zapékací mísu nebo pekáč. „Do toho pak vložíme celou hmotu a dáme péct do trouby asi tak na dvacet minut, déle bych nedoporučoval,“ radí Komárek. „No a pak už nezbývá nic jiného než nandat porce na talíř a pochutnat si,“ dodal s tím, že kdo však není na kubu zvyklý, neměl by ho spořádat velké množství. Mohl by pak totiž trpět zažívacími potížemi.

Recept na kubu se kuchař naučil už od své babičky. Kuba byl totiž dříve oblíbený také proto, že nebyl tolik finančně náročný. „Kdo musí mít maso, přidává si do kuby ještě třeba škvarky nebo také uzené maso. Já mám kubu ale nejradši podle staré tradice. U nás doma se dělá na Vánoce každý rok,“ uzavřel Libor Komárek.

Autor: Dana Křížková

23.12.2010
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Ztráta formy juniorky? Spíš smůla, říká Procházka

Výlov Štěpnického rybníka.

Kniha Procházka panstvím Telč vyzdvihuje rybnikářství

Opilý muž rozkopal výlohy

Jihlava – Opilý třiadvacetiletý muž z Jihlavska řádil během uplynulého víkendu v areálu obchodního a zábavného centra Březinky. Podařilo se mu tam rozbít několik výloh. Při dechové zkoušce mu policisté naměřili hodnotu 1,98 promile alkoholu.

Trenér Petr Vlk: O postupu rozhodl hned první zápas baráže

Jihlava – Je dalším z havlíčkobrodských rodáků, kteří se podíleli na úspěších jihlavského hokeje. Třiapadesátiletý trenér Petr Vlk, bývalý útočník a československý reprezentant, získal s Duklou jako aktivní hráč dva mistrovské tituly. 

Bývalý šéf Kosteleckých uzenin Boček promluvil

Jihlava – Nový díl investigativního seriálu s názvem Zvláštní vyšetřování, který je dostupný na webovém portálu Seznam.cz, vypráví příběh Jana Bočka, bývalého šéfa Kosteleckých uzenin. 

Vysočinu a Jižní Tyrolsko možná spojí partnerství

Jihlava – Partnerství Havlíčkova Brodu se severoitalským Brixenem by se mohlo rozrůst na krajskou úroveň a Kraj Vysočina by tak mohl v budoucnu úzce spolupracovat s italským regionem Jižního Tyrolska.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies