VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Houbový kuba: nenáročná a chutná tradice

Jihlava – Podle Libora Komárka, který pracuje jako kuchař již dvacet let, je nejlepší vánoční pochoutkou staročeský houbový kuba. Příprava je jednoduchá a suroviny lehce dostupné.

23.12.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock.com

„Kubu mám rád, protože je to obyčejné jídlo, kuchař se s tímto pokrmem nemusí moc pachtit a ani suroviny nejsou náročné,“ popsal vánoční jídlo Komárek.

A jak správně kubu uvařit? Na pánvi se rozpustí sádlo a přidá nadrobno nakrájená cibulka. Přidají se houby, pokud jsou sušené, musí se namočit, zavařované se zase musí scedit. Na pánev se dále přidá česnek, sůl a pepř podle chuti. „Vše se pak spolu restuje, poté trošku podusí. Dále smícháme uvařené kroupy spolu se směsí, kterou jsme si připravili na pánvičce,“ popsal kuchař. Je nutné vymastit zapékací mísu nebo pekáč. „Do toho pak vložíme celou hmotu a dáme péct do trouby asi tak na dvacet minut, déle bych nedoporučoval,“ radí Komárek. „No a pak už nezbývá nic jiného než nandat porce na talíř a pochutnat si,“ dodal s tím, že kdo však není na kubu zvyklý, neměl by ho spořádat velké množství. Mohl by pak totiž trpět zažívacími potížemi.

Recept na kubu se kuchař naučil už od své babičky. Kuba byl totiž dříve oblíbený také proto, že nebyl tolik finančně náročný. „Kdo musí mít maso, přidává si do kuby ještě třeba škvarky nebo také uzené maso. Já mám kubu ale nejradši podle staré tradice. U nás doma se dělá na Vánoce každý rok,“ uzavřel Libor Komárek.

Autor: Dana Křížková

23.12.2010
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Muzikant zavraždil matku a bratra. Už ví, kdy bude mít soud

Studánka, ilustrační foto.

Boj mezi studánkami trval až do půlnoci, rozdíl byl jen 25 hlasů

Výbuch v Manchesteru je nešťastná událost, řekla britská velvyslankyně

Žďár nad Sázavou – Britská velvyslankyně v České republice Jan Thompson zavítala na Vysočinu.

Táta je na nerváky zvyklý z byznysu, směje se kapitán Vysočiny Lukáš Vaculík

Jihlava – Na šestou sezonu v nejvyšší soutěži v řadě, a sedmou v historii klubu, se mohou začít chystat jihlavští fotbalisté.

Řidič narazil do patníků, odmítl dechovou zkoušku

Dobronín – Policisté z Jihlavy museli v neděli 21. května vyšetřovat nehodu, která se ve večerních hodinách stala v Dobroníně.

Vysočina mohla být ve třídění nejlepší, chybělo jí deset deka

Vysočina – V třídění odpadu za loňský rok je Vysočina druhá nejlepší z celé republiky. Na prvním místě se umístil Královehradecký kraj.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies