VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Houbový kuba: nenáročná a chutná tradice

Jihlava – Podle Libora Komárka, který pracuje jako kuchař již dvacet let, je nejlepší vánoční pochoutkou staročeský houbový kuba. Příprava je jednoduchá a suroviny lehce dostupné.

23.12.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock.com

„Kubu mám rád, protože je to obyčejné jídlo, kuchař se s tímto pokrmem nemusí moc pachtit a ani suroviny nejsou náročné,“ popsal vánoční jídlo Komárek.

A jak správně kubu uvařit? Na pánvi se rozpustí sádlo a přidá nadrobno nakrájená cibulka. Přidají se houby, pokud jsou sušené, musí se namočit, zavařované se zase musí scedit. Na pánev se dále přidá česnek, sůl a pepř podle chuti. „Vše se pak spolu restuje, poté trošku podusí. Dále smícháme uvařené kroupy spolu se směsí, kterou jsme si připravili na pánvičce,“ popsal kuchař. Je nutné vymastit zapékací mísu nebo pekáč. „Do toho pak vložíme celou hmotu a dáme péct do trouby asi tak na dvacet minut, déle bych nedoporučoval,“ radí Komárek. „No a pak už nezbývá nic jiného než nandat porce na talíř a pochutnat si,“ dodal s tím, že kdo však není na kubu zvyklý, neměl by ho spořádat velké množství. Mohl by pak totiž trpět zažívacími potížemi.

Recept na kubu se kuchař naučil už od své babičky. Kuba byl totiž dříve oblíbený také proto, že nebyl tolik finančně náročný. „Kdo musí mít maso, přidává si do kuby ještě třeba škvarky nebo také uzené maso. Já mám kubu ale nejradši podle staré tradice. U nás doma se dělá na Vánoce každý rok,“ uzavřel Libor Komárek.

Autor: Dana Křížková

23.12.2010
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

I domy umírají vstoje.

V kavárně se bude předčítat o historii

Zlatý den. 11. srpna 2016 se Lukáš Krpálek stal olympijským vítězem. Jaká bude jeho další sezona?

Krpálek v roce nula. Čeká ho těžký přestup

Některé sjezdovky v kraji kvůli dešti přerušily provoz

Vysočina – Jsou prázdniny, ale na Vysočině se včera kvůli dešti zastavily některé lyžařské vleky. A prázdno bylo i na sjezdovkách, které zůstaly v provozu.

Vysočina připomene architekta Santiniho

Jihlava, Žďársko – Vysočina letos připomene odkaz Jana Blažeje Santiniho-Aichla (1677 až 1723) při příležitosti 340. výročí jeho narození.

Zmatení řezníci či pekaři. Nevědí, zda mají povinně dávat účtenky

Za týden touto dobou už to nebude možné – odejít z prodejny bez toho, aniž by prodavač vytiskl účtenku s unikátním kódem.

Vysočinu zastupuje v Lahti pouze Polášek, Štursa se nominace vzdal

Lahti, Nové Město na Moravě – Česká nominace na světový šampionát v klasickém lyžování, které začná dnes, je známa.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies