VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Biofarmáři dostanou od vlády víc půdy a podporu prodeje

Jihlava -Ke konci uplynulého roku hospodařilo v ČR více než 3 500 biozemědělců.

24.3.2011
SDÍLEJ:

Prodej biopotravin. Ilustrační fotoFoto: Deník/Schäfer Ladislav

Zákazníkům, kteří si raději připlatí na zdravější stravu, ale i biofarmářům a obchodníkům s biopotravinami se začíná blýskat na lepší časy.

Zdůraznila to středeční valná hromada PRO BIO Svazu ekologických zemědělců (PBSZ) v hotelu Tři věžičky u Stříteže.

Jihlavský obchodník s biopotravinami, majitel makrobiotické restaurace a člen PBSZ Vít Prchal včera potvrdil reportérovi Deníku, že zákazníci slyší na biopotraviny nesrovnatelně víc než v nedávné minulosti.

„Zájem rychle roste mezi lidmi, kteří si mohou dovolit připlatit nějakou korunu navíc a chtějí sobě a rodině šetřit zdraví. Paradoxně zájmu hodně pomáhají skandály kolem kontaminovaných potravin, jako například zásilka vepřového masa s dioxiny, které obchodníci nedávno dovezli z Německa,“ přiblížil Vít Prchal.

Zákazníci chtějí kvalitu

Podle biozemědělců se zákazníci začínají pídit po původu potravin, ale i po tom, kolik kilometrů urazilo maso od výrobce ke spotřebiteli.

„Může být, že maso urazí i tisíc kilometrů, než si je koupí česká hospodyňka. Proto se dnes zajímají zástupy lidí o regionální biofarmáře, kteří nabízejí ty nejčerstvější kvalitní suroviny do kuchyně,“ připustil Vít Prchal.

Valná hromada PBSZ včera potvrdila, že ekologických zemědělců přibývá. Ke konci uplynulého roku jich hospodařilo více než 3 500 na celkové výměře 450 tisíc hektarů, což představuje v tuzemsku podíl více než 10,5 procenta výměry veškeré zemědělské půdy.

Podpora prodeje biopotravin

„Vláda schválila plán ekologického zemědělství. Do roku 2015 se zvětší výměra půdy biozemědělců na patnáct procent na úkor konvenčního zemědělství,“ připomněl místopředseda PBSZ Tomáš Klejzar.

„Kupuji si kuřátko v kvalitě bio a peču jen s máslem. Vždycky si pochutnám daleko víc, než na normálním kuřeti,“ prozradila Hana Bačáková. „Jíme hodně nezdravě, kupujeme nejvíc laciné uzeniny. Kdepak biopotraviny, na ty nejsou peníze,“ oponovala Hana Řezníčková.

Akční plán podpoří biozemědělství i prodej biopotravin. „Vláda by měla ještě víc naslouchat, po čem volá trh a producenti,“ upozornil Tomáš Klejzar. Jedním z úkolů pro nově zvolené vedení PBSZ bude zavést takové značení domácích biopotravin, aby je zákazník na první pohled rozeznal od dovozových.

Autor: Stanislav Jelínek

24.3.2011
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Polské letouny Su-22M3 přiletěly 23. srpna na letiště v Náměšti nad Oslavou. V ČR se zapojí do mezinárodního leteckého cvičení Ample Strike 2017.
17

Od středy začíná vojenské cvičení. Piloti budou létat od rána do noci

Na fotografii je obviněný Ukrajinec z pondělní vraždy na ubytovně v Humpolci. Okresní soud právě rozhoduje, zda ho pošle do vazby.

Vražda v Humpolci: Obviněný Ukrajinec skončil ve vazbě

Na Vysočině v noci padaly teplotní rekordy

Vysočina - Na dvou stanicích v noci na středu padly teplotní rekordy. V Košeticích na Pelhřimovsku naměřili 5,1 stupně Celsia, tím byla o dvě desetiny překonána dosavadní rekordní hodnota 5,3 stupně z roku 1999. V Sedlci na Třebíčsku teploměr ukázal hodnotu 6,5 stupně. Dosavadní nejnižší teplota z roku 1999 byla 7,3 stupně.

V jihlavské zoologické zahradě odchovali leguána

Jihlava – Po necelých dvou letech se podařilo chovatelům z jihlavské zoo rozmnožit a úspěšně odchovat dvě mláďata velice vzácného ještěra leguána fidžijského. A podle zbarvení mláďat těsně po vyklubání se z vajíček je zřejmé, že jde o samce a samici.

Studenti se budou trénovat v první pomoci

Vysočina – Poskytnout základní laickou první pomoc, komunikace s operátorem záchranné služby. Studenti středních škol a učilišť na Vysočině se opět budou učit zachraňovat život v rámci hodin školní výuky.

Vyboural se na cyklostezce

Luka nad Jihlavou – Mladý cyklista se dostatečně nevěnoval řízení svého jízdního kola a vyboural se na cyklostezce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení