VYBRAT REGION
Zavřít mapu

České vepřové maso začíná být vzácností

Jihlavsko -Chovatelům prasat mohou pomoci zákazníci, když dají přednost tuzemskému výrobku.

3.5.2011
SDÍLEJ:

Zabijačka a vepřové hody. Ilustrační snímek.Foto: DENÍK

Zákazníci nakupují v super­ a hypermarketech vepřové maso ze zemí Evropské unie a domácí chovy prasat se dramaticky snižují.

Zákazníci zpravidla nevědí, že podíl masa z domácích chovů v uzeninách a masných výrobcích domácí produkce klesá a dovoz vepřových půlek roste.

„Nežijeme zdravě, kupujeme uzeniny a hlavně vepřové maso. Nakupujeme v supermarketech, protože tam je nejlaciněji,“ svěřila se matka dvou dětí Alena.

„Já se na maso v supermarketech nemůžu ani podívat. My bereme maso od našich místních dodavatelů a víme, že kupujeme kvalitu na rozdíl od balíčků ve velkoprodejnách. Právě dovozové maso mohlo zmrazené cestovat tisíce kilometrů po Evropě, než se dostalo na pulty a to já jako řezník nemůžu ani vidět,“ rozhovořil se včera majitel Řeznictví Mareček Třešť Karel Mareček. „Mizejí tady celé chovy prasat a české maso začíná být vzácností,“ upozornil Mareček.

Začarovaný kruh

„České vepřové je už vzácností. Před deseti lety se v tuzemsku chovalo na 300 tisíc chovných prasnic a dnes je jich sotva sto tisíc a stavy klesají. Zvířat je málo, protože zemědělci hrozně prodělávali na chovech a museli je rušit. Proto vepřové chybí na trhu a musí se dovážet,“ vysvětlil majitel biofarmy Sasov u Jihlavy Josef Sklenář. Obchodníci do republiky nedovážejí kvalitní výsekové maso, ale zmražené vepřové půlky.

Státní veterinární správa potvrdila koncem dubna zákaz prodeje 26 tun vepřového masa ze zásilky z Belgie pro nadlimitní množství léčiva sulfadiazinu.

Zasvěcení se obávají, že Českou republiku zaplaví zamražené vepřové jako následek loňské dioxinové aféry v Německu. Kostelecké uzeniny (KU) porážejí pouze prasata z tuzemských chovů. „Máme vlastní porážku, nemusíme proto jít cestou těch, kdo kupují všechnu surovinu. Přesto určité druhy masa dovážíme, protože je potřebujeme do výroby a na domácím trhu chybí,“ řekl včera generální ředitel KU Petr Bláha.

Masozávod Krahulčí (MK) zpracovává 30 procent vepřového masa od domácích chovatelů a zbytek dováží. „Hlídáme si velmi pečlivě kvalitu suroviny. Kdybych chtěl jenom české vepřové, na domácím trhu prostě není,“ řekl včera ředitel MK Jan Kopečný. „Supermarkety jsou zahlcené laciným dovozovým masem. Jedině zákazník pomůže nám chovatelům, když bude kupovat české maso,“ shrnul první muž velkochovu Selma Stanislav Vorálek.

Autor: Stanislav Jelínek

3.5.2011
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

V Jihlavě připravují speciální první třídu pro malé einsteiny

Ilustrační foto.

Tvořivost a herectví se naučí zájemci během semináře

Školní akademie pomůže opět nadaci Dobrý anděl

Jihlava – Letošní třetí ročník školní akademie na Gymnáziu Jihlava nese název Mosty. Akce se uskuteční už zítra na půdě školy na ulici Jana Masaryka. Výtěžek pomůže nemocným rodinám v nouzi skrze nadaci Dobrý anděl.

AUTOMIX.CZ

Na prodej je Tatra 613 s mrazivou minulostí. Sloužila u KGB

Tu a tam se na aukčních portálech objeví něco opravdu speciálního. Jako třeba československá Tatra 613, která sloužila sovětské tajné službě KGB. Zvláštní také je, že je na prodej ve Spojených státech amerických.

Počasí překonalo teplotní rekordy

Vysočina – Na Vysočině v úterý padly teplotní rekordy na třinácti meteorologických stanicích měřících déle než dvacet let.

Učit budou pod širým nebem

Jihlava – Minulý rok zastupitelé schválili přes čtyři miliony korun na rekonstrukci dvou přestávkových dvorů. Jeden už je hotový a ten další se dočká opravy nejspíše o nadcházejících letních prázdninách.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies