VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ceny potravin vyletěly nahoru, nad pekaři se stahují mračna

Jihlavsko - Loni dal každý Čech za jídlo pětadvacet tisíc. Letos by měl připlatit třináct set korun.

28.7.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/Karel Pech

Zákazníci se při placení v prodejnách potravin od začátku prázdnin necítí dobře. Nemohou si zvyknout na ceny, které se vyšplhaly v meziročním srovnání na historické maximum.

„Ještě na jaře jsem se v potravinách neohlížela na to, že něco stojí o pětikorunu víc, nebo míň, ale teď je to jinak. Zdražení rodině zmenšilo rozpočet, a musíme se uskromnit, ať chceme, nebo nechceme,“ připustila Jana Veselá, učitelka z Jihlavska.

Ceny pečiva meziročně stouply podle Českého statistického úřadu o více než třetinu.

Drahé pečivo

„Ještě před koncem školního roku jsem dětem kupovala sem tam koláček, buchtu, ale s tím je konec. Žádné mlsání, učím děti na chleba,“ prozradila, jak vyzrát na rodinný rozpočet, Alena Novotná z Jihlavy.

„Zákazník dnes zaplatí například za chleba dvacet procent navíc, za mléko o více než třináct procent, sýry jsou dražší o pět a půl procenta, a mohla bych vyjmenovat řadu potravin, za které zákazník zaplatí víc,“ potvrdila předsedkyně statistického úřadu Iva Ritschelová.

Pekaři berou letošek jako nešťastný pro podnikání. „Od loňské sklizně jsme platili po čtvrt roku za mouku v každém měsíci o korunu víc, to je k říjnu nárůst o tři koruny. Měli jsme zdražit už v listopadu, a ne letos,“ uvedl představitel jihlavské pekárny Lapek, nepřející si uvést jméno.

„Nejvíc bity jsou malé pekárny. Zdražovali jsme nepatrně začátkem roku, ale trh je jako misky vah, hned reaguje,“ řekla včera vedoucí Pekárny Kamenice Lenka Hnízdilová.

Bludný kruh

„Když padá odbyt, bylo by řešením propustit pekaře, jenže to nejde. Potřebujeme jich tolik, kolik jich držíme, aby neklesala výroba. Kromě toho platíme pořád víc za energie a suroviny,“ popsala bezvýchodnou situaci Hnízdilová.

Také mlynáři se nechali slyšet. „Sáhli jsme k nejhoršímu, museli jsme propouštět zaměstnance a snížili jsme jim platy. Chyba byla, že pečivo nezdražilo už loni. Ceny jsou jako v Německu, ale platy hodně pokulhávají, řekl majitel Pekárkova mlýna v Rantířově Jiří Pekárek.

Statistici spočítali, že loni zaplatil každý Čech za potraviny pětadvacet tisíc korun. Letos bychom měli dát o třináct set korun víc než v uplynulém roce.

Autor: Stanislav Jelínek

28.7.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Cvičení Ample Strike.

Nad krajským městem se budou brzy cvičit vojáci

Fotbalisté Košetic mohou v Humpolci přidat třetí výhru v řadě!

Humpolec nebo Košetice, kdo znovu vyhraje?

Tasmánské čerty zatím zastupují v zoo psi pralesní

Jihlava – Někdo se v zoo během léta narodil, další zvířata jsou z chovů jiných zahrad. Nejnavštěvovanější místo v Kraji Vysočina proto návštěvníky láká nově na psy pralesní, hrošíka či nově narozené opeřence. Psi pralesní jsou zatím alternativou k tasmánským čertům, tedy ďáblům medvědovitým, o které zahrada usiluje.

AKTUALIZOVÁNO

Stromy padaly na silnice, auta i karavan

Vysočina – Plné ruce práce měli přes noc hasiči i policisté na Vysočině kvůli bouřce doprovázené silným větrem. „V průběhu noci a časného rána zasahovali hasiči na Vysočině u více než 120 událostí v souvislosti s počasím,“ informovala mluvčí hasičů Petra Musilová. Šestadvacet oznámení obdrželi také vysočinští policisté.

Za darované peníze koupí vyhřívanou postel

Jihlava – Jednu vyhřívanou postel pro novorozeně dostane dětské oddělení jihlavské nemocnice díky sportovnímu výkonu Františka Boudného. Ten totiž absolvoval cyklistický závod a slíbil, že za každý ujetý kilometr daruje jeho firma jihlavské nemocnici deset korun. Nakonec je výsledná částka mnohem větší, protože se složilo více sponzorů.

Jednou mě donutili, abych poslal telegram Pavlu Dobešovi, ať nejezdí

Telč – Další ročník oblíbeného festivalu Prázdniny v Telči je již minulostí. Jak vznikl, které hudební hvězdy se ukázaly na prvním ročníku, co byla soutěž O starou Belu, které těžkosti museli organizátoři akce rozdýchat a co se chystá na příští rok. To všechno prozradil Milan Medvěd Kolář, který je duší celého festivalu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení