VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Svačiny pro školáky chystají spíše bufety než maminky

Jihlavsko -Školní svačiny se mění. Dříve děti jedly, co dům dal. Dnes svačí to, co nabídne bufet.

1.9.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/Ondřej Šmíd

Levné máslo kunerol, sádlo a krajíc chleba. To byly nejčastější svačiny, které dostávali naši prarodiče od svých maminek zabalené do novinového papíru. Od té doby se složení školní svačiny výrazně změnilo a rodiče svým dětem přesnídávky připravují už pouze zřídkakdy. Po dvou měsících volna tak budou mít ode dneška opět pohotovost bufety a automaty ve školách na Jihlavsku, kde si školáci budou kupovat místo plnohodnotné svačiny spíše laskominy.

„Za mých školních let byly svačiny chudé, a když se za korunu koupil salám a rohlík, tak to už byl pěkný svátek,“ potvrdil jedenadevadesátiletý důchodce Jan Slabý z Jihlavy, který za první republiky chodil každý den do školy osm kilometrů pěšky. Že by měl kvůli takové porci cesty větší svačiny, to nepamatuje. Podobnou zkušenost popisuje i devětapadesátiletá Božena Apeltauerová z Jihlavy. „Dostávali jsme doma, co bylo. Salám byl maximálně jednou týdně. Dnes mi přijde, že si některé děti neváží toho, co mají, a svačiny hází do koše,“ popsala vlastní zkušenost Apeltauerová.

V současnosti už děti do školy svačiny zabalené do ubrousků od maminky příliš nenosí. Spíše dostanou kapesné a nakupují je ve školním bufetu nebo v automatu na chodbách.

„Už jen málo dětí nosí do školy svačiny připravené doma. V naší škole máme zařízený bufet a děti si jídlo kupují převážně v něm,“ potvrzuje učitelka Pavla Burdová ze základní školy v Třešti. Pro rodiče je to příjemné řešení, i když nedokážou ohlídat, jak se jejich dítě přes den ve škole stravuje.

„Jednu dobu se školní bufet řešil a vyřadily se z něj některé nezdravé věci. Z původního sortimentu zmizely například brambůrky a některé sladkosti. Ale je pravda, že když děti chtějí, koupí si to cestou do školy v nějaké jiné prodejně“ doplnila Burdová z třešťské základní školy.

Děti mají pro sladkosti slabost a svačinu bez čokoládové tyčinky si dnes už nedokážou představit. Podle odborníků by rodiče měli věnovat pozornost tomu, jak se děti stravují, a podle toho jim svačinu připravovat. Stravování jen ve školním bufetu, který má dnes téměř každá škola na Jihlavsku, není vhodné.

„Svačina by neměla být ochuzená o bílkovinu, ale zároveň by neměla být moc tučná. Děti dostávají třeba tříprocentní mléko, což se nám zdá poměrně hodně,“ hodnotí stravu školáků vrchní nutriční specialistka z jihlavské nemocnice Blanka Leidemanová. Dále by podle ní měla obsahovat nějaké celozrnné pečivo a k tomu dostatek zeleniny a ovoce.

Ideální svačina má mít vyvážený poměr všech základních výživových prvků jako jsou sacharidy, bílkoviny, prospěšné tuky, vitamíny, minerály a vláknina. Z hlediska pitného řežimu by mělo dítě vypít litr až dva neslazené tekutiny denně.

1.9.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Lukáš Krpálek.
9

Bronzový Krpálek: Snad to bude začátek další medailové sbírky

Ilustrační fotografie.

Opilý muž bil manželku. Policie ho vykázala z bytu

Polská malba a známky zaplní galerii

Jihlava – Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě připravila na poslední dubnový týden dvě nové výstavy. Jihlavané si budou moct prohlédnout nejenom současné polské obrazy ale i poštovní známky.

Potřetí jdou do aquparku zdarma

Jihlava – Jihlavský aquapark Vodní ráj si na květen pro návštěvníky připravil speciální slevovou akci dva plus jedna zdarma.

Na kontrolu znamének chodí stále mladší lidé

Jihlava – Pondělní akce ke Dni melanomu potvrdila, že prevence má smysl. Lékařka Zuzana Nevoralová prohlížela v ambulanci znaménka téměř stovce pacientů.

Policisté pátrají po sedmnáctiletém chlapci

Jihlavsko, Třebíčsko – Jihlavští kriminalisté pátrají po sedmnáctiletém Martinu Dreveňakovi z Brtnicka. Mladík měří 168 centimetrů, je hubený a má hnědé oči a hnědočerné vlasy. V místě trvalého bydliště, v obci nedaleko Brtnice, se dlouhodobě nezdržuje.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies