Svatomartinské víno, pečená husa, a hlavně natěšení degustátoři. Tak to bude vypadat v pátek 11. listopadu v jihlavské vinotéce, kde pracuje Alena Krčálová. A nejen tam. Právě v těchto dnech ve vinotékách a vinárnách v Jihlavě vrcholí přípravy na obnovený listopadový vinařský svátek.

„Svatomartinské víno už mám samozřejmě objednané. V nejbližších dnech ho vinaři začnou stáčet do lahví a přivezou. Prodávat a pít se však podle tradice smí nejdříve 11. listopadu v jedenáct hodin dopoledne. Někteří mí zákazníci se těší tak, že si kvůli tomu, aby si připili hned po té jedenácté hodině, vzali dovolenou,“ přiblížila Alena Krčálová s tím, že spolu s přáteli ke Svatomartinskému vínu připraví i pečenou husu s knedlíkem a zelím.

Podle jejích zkušeností je zájem o Svatomartinské víno rok od roku vyšší. „Tato tradice se do Jihlavy vrátila zhruba před sedmi lety. A zájem je opravdu obrovský. Skoro všechny lahve Svatomartinského prodám hned na Martina. Láhev vyjde na sto dvacet až sto třicet korun, záleží na výrobci. Mladé víno se nesmí dlouho skladovat, dá se pít tak do Vánoc,“ doplnila Krčálová.

Ochutnávka prvního vína z nové sklizně má kořeny v minulosti. „Při svatomartinských oslavách, které se dělaly po ukončení podzimních polních prací, se vždy pilo mladé víno, tedy víno z nové sklizně. Tradice vznikla už v dobách, kdy lidé sloužili u sedláků,“ doplnila Krčálová s tím, že zákazníci si mají dát pozor na to, aby nenaletěli podvodníkovi.

Lahve Svatomartinského vína se poznají podle charakteristické viněty i podle toho, že jsou uzavřené smršťovací zátkou s vyobrazením svatého Martina na koni. Na první letošní víno se chystají i jinde. „V jihlavské vinárně Vinové proběhne 11. listopadu v jedenáct hodin a jedenáct minut slavnostní přípitek a ochutnávka Svatomartinského vína. Lidé budou moci víno zakoupit i ochutnat ve stánku před kavárnou Muzeum a ve vstupní chodbě Radniční restaurace. Tam bude navíc v tento den připravené i speciální svatomartinské menu,“ uvedl jihlavský podnikatel Miroslav Tomanec.

Značka Svatomartinské byla zaregistrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Značku Svatomartinské mohou využít všichni vinaři registrovaní v České republice, kteří splní všechna náročná kriteria.