Problémy s udržením pořádku okolo místní rozhledny mají telčští turisté. Podle jejich předsedy Vladimíra Mazala se dokonce do rozhledny letos na jaře vloupal místní bezdomovec.

„Rozhledna neslouží jen turistům. V jejím okolí totiž také dost často vysedávají a popíjejí mladí lidé. Po nich tam zůstávají nejen lahve od alkoholu a papíry, ale i sedačky a gauče, které po nich musíme uklízet my. Naposledy jsme tento nepořádek odváželi zhruba před měsícem a půl. Není ovšem vyloučeno, že se tam objeví znovu,” přiblížil situaci Vladimír Mazal s tím, že někteří lidé dokonce okolí rozhledny brázdí na motorkách, a na vrchu Oslednice tak ničí přírodu. A například pokus o vytvoření okrasné skalky u rozhledny podle Mazala kvůli vandalům ztroskotal už před lety.

Do rozhledny, kterou provozuje Klub českých turistů v Telči, se letos také pokusil vloupat místní bezdomovec. „V pokladně bylo jen dvě stě korun, to ale zloděj nemohl vědět. Škoda na poškozeném dřevěném obložení a rozbitém skle byla asi tři tisíce korun. Opravili jsme si to sami,” doplnil Mazal.

Jiné projevy vandalismu však telčští turisté při své práci nezaznamenali. „Stane se, že musíme narovnat ohnutou značku v Krahulčí, ale to je spíše výjimka. Turistické značení na Jihlavsku vandaly naštěstí neláká,” dodal předseda telčského klubu českých turistů.

Telčští turisté se na Jihlavsku starají o sto padesát kilometrů tras. Ročně musí obnovit jednu třetinu. „O značení se stará šest značkařů a musím říct, že vše stíhají,” řekl Mazal.

Právě letos slaví telčský klub českých turistů, který má v současnosti asi třicet členů, devadesát let od svého založení. V červenci roku 1921 vznikl z iniciativy několika přátel, kteří uskutečnili několik výletů. V sedmdesátých letech minulého století začali turisté v Telči organizovat vlastní dálkové pochody. Velkou oblibu si v posledních letech získal silvestrovský výstup na Javořici, který se koná od roku 1998.