Podnikatel Jiří Škamrada, který získal od Jihlavy prostranství v nákupním centru na největším jihlavském sídlišti Březinky, se pustil do stavebních úprav ještě před zaplacením kupní ceny a definitivním schválením prodeje od jihlavských zastupitelů. Kromě toho stavěl bez potřebného stavebního povolení.Jde ale o dva různé případy.

Na čilý stavební ruch spojený s úpravami átria na sídlišti poukázal na posledním jednání zastupitelstva komunista Pavel Šlechtický, který byl překvapen tím, že na Březinkách už dochází k odstraňování veřejné zeleně a terénním úpravám, přestože prostranství stále ještě patří městu.

K souhlasu se zahájením prací se přihlásil náměstek primátora František Zelníček (ČSSD). „Souhlas se zahájením úprav, přesně v souladu s podmínkami výběrového řízení na prodej pozemků, jsem podepsal já. Reakcí na písemnou žádost investora byl písemný souhlas, smlouvu připravoval majetkový odbor. Domnívám se, že jsem měl pravomoc takovýto souhlas vydat,“ uvedl Zelníček.

Pracovníci stavebního úřadu při kontrole kritizovaného postupu prací přímo na dosud neprodaném náměstíčku nedostatky nezjistili. „Práce, které tam byly prováděny, tedy výměna obrubníků a dlažby nebo odstranění kontejnerů se zelení, nevyžadovaly stavební povolení ani stavební ohlášení nebo jakékoliv jiné rozhodnutí stavebního úřadu,“ řekl k případu vedoucí stavebního úřadu Michal Jarco.

Náměstek Zelníček doplnil, že kupní smlouva na pozemky s lávkou pro chodce za patnáct milionů, jejichž prodej schválili zastupitelé v září, je před podpisem.

Na černou stavbu přišli úředníci při kontrole na Březinkách náhodou. Černé stavební práce se ale netýkaly nemovitostí, které jsou předmětem dosud neuzavřené kupní smlouvy mezi městem a Škamradou. „Když jsme kontrolovali práce, k nimž dochází v současnosti na prostranství náměstíčka, tak jsme zjistili, že stavebník nemá povolení na stavební úpravy na objektu, jehož je už plnoprávným vlastníkem,“ poukázal na neplánovaná zjištění Jarco. Škamradova firma začala přestavovat spojovací krčky a vyzdívat příčky v objektu na opačné straně areálu.

Stavební úřad okamžitě vyzval investora, aby práce zastavil a dokumentaci pro vydání stavebního povolení co nejrychleji předložil. „Součástí řízení bude i peněžitá pokuta. Investor sice už na stavebním úřadu úpravy konzultoval, ale stavební povolení zatím nemá,“ doplnil Jarco. Pokud nebude nic bránit vydání dodatečného stavebního povolení, mohl by investor obnovit práce během jednoho měsíce.

Kvůli postupu prací na přeměně nákupního centra na Březinkách se strhla slovní přestřelka na posledním jihlavském zastupitelstvu.