Ne jeden, ale rovnou dva pomníky budou na autobusovém nádraží v Třešti připomínat narození herce Otty Šimánka. Představitel pohádkového pana Tau totiž v roce 1925 přišel na svět právě v lékárně, která v těchto místech stávala.

Herec se sice narodil v Třešti, ale celé dětství prožil v nedalekých Stajištích. Třešť však na slavného rodáka nezapomněla, a místní lidé před několika lety přišli s nápady, jak známého herce připomenout. Zatímco socha pana Tau už stojí na svém místě a zítra bude slavnostně odhalena, na lavičku ve tvaru buřinky se ještě bude rok nebo dva čekat.

„Myšlenka, že bychom mohli vyřezat sochu pana Tau ze dřeva, se poprvé objevila v roce 2003 v souvislosti s přípravami na poutač k třešťským betlémům. V roce 2008 jsme se k tomuto nápadu vrátili, když jsme získali vhodné dřevo. Nakonec jsme hledali řezbáře, který se do toho pustí,“ přiblížil Pavel Brychta, předseda Spolku přátel betlémů. Socha byla dokončena na letošním Dřevořezání v Třešti a lidé ji mohli vidět na dvoře Schumpeterova domu.

„Pan Tau by mohl zůstat u Schumpetera, kam chodí návštěvníci expozice betlémů. Zastupitelé vybrali místo na autobusáku,“ řekl Brychta. Betlémáře vyšlo pořízení sochy přibližně na 45 tisíc korun.

V soše pana Tau vidí Třešťští možnost, jak do města přilákat turisty. „Pan Tau byl jenom jeden a všichni ho znají . I proto jsme pro odhalení sochy vybrali magické datum a čas s jedničkami. Myslím, že je dobré připomenout si významného rodáka i tímto způsobem,“ vysvětlila místostarostka Třeště Eva Požárová.

Skupina okolo architekta Petra Brožka pro realizaci svého nápadu zvolila jiný postup. V roce 2007 přišli s návrhem lavičky ve tvaru buřinky na autobusovém nádraží. Nápad však třešťští zastupitelé pro nedostatek financí neodsouhlasili.

Nyní by chtěl Petr Brožek pokračovat ve svém projektu, se kterým stále počítají také na radnici.

„Peníze na lavičku chceme nakonec získat díky veřejné sbírce, ta by se měla rozjet teď od ledna. Vybudila nás hlavně aktivita betlémářů, kteří svůj nápad dotáhli do konce,“ vedl Petr Brožek s tím, že lavička by měla více připomínat odkaz samotného herce Otty Šimánka. Na „buřinkovou” lavičku je potřeba vybrat asi 120 tisíc korun.

„To, že se na jednom místě sejdou dvě připomínky slavného rodáka, nevidím jako problém, lavička bude navíc užitečná,“ podotkla Požárová.