Petice proti druhému zimnímu stadionu se v tuto chvíli stává jen cárem papíru. Odpůrci haly neuspěli s odvoláním proti stavebnímu povolení u krajského úřadu, který dal stavbě zelenou.

„Krajský úřad Kraje Vysočina v odvolacím řízení potvrdil stavební povolení, o kterém rozhodl Magistrát města Jihlavy,” uvedl Jan Strejček, vedoucí odboru územního plánování a stavebního řádu Kraje Vysočina.

Na vyklizené ploše vedle Horáckého zimního stadionu, kde už nějaký ten pátek měla stát nová tréninková hala s parkovištěm za sto osmdesát milionů korun, se tak konečně začne se stavebními pracemi. Po neúspěchu petice proti stavebnímu povolení přebírají dnes staveniště zástupci z dodavatelských firem Podzimek a synové a z firmy Metrostav.

Odpůrci stavby se ovšem nechtějí tak jednoduše vzdát. I přes neúspěšné odvolání jsou obyvatelé Tyršovy ulice rozhodnuti ve svém tažení proti realizaci stavby pokračovat. „Určitě se jen tak nevzdáme, a  budeme chtít stavbě tréninkové haly zabránit. Jakým způsobem, ale nechci v tuto chvíli zveřejňovat,” reagovala na uvedené skutečnosti autorka petice proti nové hale Jana Štěpánková. Stěžovatelům se nelíbí chystaná omezení a vyjíždějící auta z plánovaného parkoviště.

Začátkem příštího týdne najede do areálu stavební technika, která začne staveniště připravovat na rozsáhlou přestavbu. „Vyklidili jsme přilehlé prostory, zlikvidovali parkoviště, vystěhovali budovu s posilovnou a kabinami, kde se děti připravovaly na trénink, a zítra od těchto prostor odevzdáváme klíče,” potvrdil jednatel jihlavské Dukly Bedřich Ščerban.

V souvislosti se stavbou se obyvatelé a návštěvníci zimního stadionu musí připravit na nezbytná omezení.

„Některé prostory stadionu budou uzavřeny, zmenší se tak návštěvnická kapacita a přijdeme i o část únikových východů,” avizoval Ščerban. Omezený bude od pondělí také průjezd přilehlými ulicemi Tyršova a Tolstého.

Stavba nabrala více než roční zpoždění a podle Ščerbana se v ideálním případě mohla v těchto měsících kolaudovat. „Novou halu město potřebuje, se stávající plochou se nám nedařilo uspokojovat všechny zájemce o pronájem,” uvedl Ščerban už dříve.

Projekt za necelých sto osmdesát milionu je financován dotací z Regionálního operačního programu Jihovýchod a úvěrem. Nová hala by měla stát do osmnácti měsíců. Slavnostní zahájení stavby se uskuteční 3. prosince v 17.30 na ledové ploše před začátkem zápasu.