V Jihlavě například bude rozdávat svatomartinské koláčky. V Brtnici bude hvězdou průvodu a hry Jak sv. Martin plášť daroval. Popularita světce se vrací do dob, kdy svátek svatého Martina patřil mezi nejoblíbenější v roce.

„Není se čemu divit, žil jako dobrý křesťan a vírou šel lidem příkladem,“ přiblížil farář jihlavské farnosti sv. Jakuba Petr Ivan Božik.

„Jako voják v římské provincii Galia rozpůlil svůj plášť a polovinu dal nahému žebrákovi. V noci uviděl Ježíše, oděného půlkou jeho pláště. Krátce nato se nechal pokřtít, stal se křesťanem a odešel z armády,“ doplnil farář od sv. Jakuba. „V roce 372 se stal ve Francii biskupem města Tours a přestože povýšil, nezpychl a hlavně na venkově se staral o chudé. Lidé si jej zamilovali,“ doplnil Petr Ivan Božik s tím, že popularitu světce potvrzuje zasvěcení římskokatolických kostelů v Třešti, Velkém Meziříčí nebo v Třebíči. Jenom v brněnské diecézi je sv. Martinovi zasvěceno 21 kostelů a kaplí.

Traduje se, že o svátku sv. Martina děti i hospodáři čekali na první sníh, hospodyně pekly posvícenskou martinskou husu a pečivo. Čeledi končívala služba, obec uzavírala smlouvy s pastýřem a ponocným. Pořádala se posvícení a poutě. Také rozpustilosti, které dělali mladí „martínci“.

Svatomartinskou husu pečou hospodyně jako připomínku legendy, že Martin se schoval mezi husy, aby se vyhnul biskupskému stolci. Husy jej ale kejháním prozradily. Vinaři se těší na dnešní ochutnávky nového vína.