Ženy na Vysočině se dožívají nejvyššího věku v republice. Vyplývá to z nové studie společnosti MasterCard .

Nejlepších výsledků v projektu dosáhlo krajské město. V dlouhověkosti žen se Jihlava umístila na prvním a Žďár na druhém místě. S hodnotou nedožitých jednaosmdesáti let potom čtvrtá skončila Třebíč.

„Je to příjemná informace. Možná to bude tím, že tu máme dobré ovzduší a poměrně klid. Snad jednou pomůžu statistiku zvýšit,“ řekla k výsledkům studie jednadvacetiletá Petra Hladká z Třebíče.

Ve spolupráci s Vysokou školou ekonomickou v Praze a sdružením Czech TOP 100 zveřejnil MasterCard výsledky projektu „česká centra rozvoje”. V letošním roce srovnali třiašedesát největších měst z hlediska sociální situace.

V celkovém žebříčku skončil Žďár nad Sázavou na osmnáctém, Havlíčkův Brod na devatenáctém, Jihlava na dvacátém a Třebíč na devětadvacátém místě. Městem s nejlepší sociální situací se stal Jindřichův Hradec před Prahou a Hradcem Králové.

„Kvalitní životní prostředí spolu se zdravotní a sociální péčí vede k pozitivním výsledkům v oblasti naděje dožití obyvatel,“ okomentoval situaci ve Žďáře vedoucí metodického týmu studie René Vokoun.

Žďár ovšem společně s Jihlavou eviduje vysoký počet trestných činů. Naproti tomu v Třebíči je jich málo.

Důkazem vitálnosti žen z Vysočiny je stoletá Marie Kaukušová z Náměště nad Oslavou na Třebíčsku. „Podniká pěší výšlapy a luští i křížovky v cizím jazyce,“ popsala jubilantku Věra Bařinová, ředitelka domova důchodců, ve kterém Kaukušová bydlí.

Naopak problémem je v Třebíči druhý nejnižší starobní důchod v republice a vysoká nezaměstnanost. V té jsou na Vysočině velké rozdíly. Například Havlíčkův Brod má jednu z nejnižších v republice.

„Problém nezaměstnanosti a poskytování sociálních dávek je úzce propojen. Jedním způsobem, jak zlepšit distribuci sociálních dávek, je podle výzkumu využití sociálních karet,“ řekla obchodní ředitelka pro rozvoj obchodů MasterCard Eva Kárníková.

Zejména mladí obyvatelé Třebíče vidí ve vysoké nezaměstnanosti hlavní důvod, proč z města odejít. „Najít v Třebíči dobrou práci, která odpovídá vzdělání a vizím člověka, je téměř nemožné. Je to největší minus jinak pěkného města,“ dodala Hladká.

Městem s nejhorší sociální situací v republice se podle studie stala Karviná.

KATEŘINA DLABAČOVÁ