V nápadném dřevěném srubu, který vyrostl přes léto v Dolních Hutích, tedy v přírodním parku Čeřínek, budou přece jen přespávat lidé.

Přesto zřejmě nedošlo k žádnému porušení nebo obejití předpisů, podle nichž se chaty v této oblasti stavět nesmí. Srub totiž není rekreačním objektem, ale zázemím pro chov ovcí, který tady chce na jaře příštího roku spustit Petr Kleinbauer.

Právě tento podnikatel z Jihlavy stavbu pod Čeřínkem financuje. „Vlastní zdravotní problémy mě přivedly k myšlence vrátit se k přírodě. Prozatím plánuji chovat na třicet ovcí pro vlastní potřebu,“ okomentoval záměr Kleinbauer, který nevylučuje ani možnost, že by časem začal s ovčími produkty ve velkém.

Prosklenými okny a podkrovím na bytelné podezdívce návštěvníky lokality stavba už několik měsíců provokuje a irituje. Při zmínkách o ovčínu nejeden z nich o serióznosti projektu určitě zapochyboval.

Nejspíš ovšem bezdůvodně. „Tady samozřejmě žádné ovce nebudou. Tady bude dílna, tady na té straně toaleta a sprcha. V přízemí potom obývací prostor a v podkroví ložnice,“ popsal bezmála vyčerpávajícím způsobem využití jednotlivých vnitřních prostor objektu Daniel Cholvadt, který zde v minulých dnech pracoval na dokončovacích pracích před zazimováním objektu.

Obavy chovatele

„Bača, zřejmě se jím stanu já, se tady bude o ovce od jara do podzimu starat. A to, co tady už stojí, bude sloužit právě jako zázemí pro baču, který zde bude v sezoně trávit většinu času,“ doplnil informaci Cholvadt.

Do Jihlavy přišel ze Slovenska, z oblasti, kde je právě chov ovcí dominantním způsobem zemědělské výroby a využití krajiny. Teď se chce spolupodílet na chystaném projektu pod Čeřínkem.

Stavbu v této lokalitě povolil jihlavský stavební úřad pro potřeby chovu ovcí. To, co zatím na pozemku v Dolních Hutích vyrostlo, je v souladu se stavebním povolením z jara letošního roku. „Budované zázemí pro baču i s obytnou místností je v souladu s účelem, za kterým bylo stavební povolení vydáno,“ potvrdil vedoucí jihlavského stavebního úřadu Michal Jarco.

Úřad bude v budoucnu dohlížet i na to, aby se stavba nezměnila na rekreační objekt. „Zda se objekt využívá pro chov ovcí, ke kterému má být určen, si ověříme v případě, že dostaneme od někoho podnět,“ dodal Jarco. Podle něj bude případná kontrola aktuální nejdříve až po kolaudaci objektu.

Starosti o budoucnost srubu v přírodní rezervaci nemají jenom lidé v okolí, ale také sám majitel. „Když sleduji rozruch, který kolem jedné stavby nastal, tak mám strach, aby mi časem ovce neotrávili. Jako se stalo nedávno při otravě koní v Čížově,“ dodal Kleinbauer.