„Dnes vám odemknu všechny dveře, na které si ukážete. Tedy kromě těch od mého bytu,” zažertoval na začátek dvouhodinové kastelánské prohlídky brtnického zámku Tomáš Hartman.

V každém jiném zámku je jen málo dveří, které zůstanou zamčené. V Brtnici je ale vše jinak. Do místností mimo prohlídkovou trasu je totiž přísný zákaz vstupu. Hrozí tam totiž nebezpečí pádu stropu nebo kusů omítek. Není tedy divu, že je o speciální prohlídky, které se konají mezi vánočními svátky každý den až do pátku, obrovský zájem.

Včera, tedy první den prohlídek od doby, kdy se v září zřítila střecha na prvním nádvoří, musel kastelán jednu prohlídku dokonce přidat. „Během čtyřech dní předpokládám, že zámkem projde tak dvě stě lidí. Jenom na tyto speciální prohlídky se nahlásilo sto lidí, takže jsem musel zvětšit kapacitu skupin. Ráno jsem dokonce jednu prohlídku přidal,“ zhodnotil zájem kastelán brtnického zámku Tomáš Hartman.

O tom, že přidá další kastelánskou prohlídku i ve zbytku týdne, už ale neuvažuje. „Zájem by byl, ale pro jednoho člověka je to o hlasivky,“ vysvětlil kastelán. Dalším důvodem je také bezpečnost návštěvníků. Dřevomorka je totiž na zámku všude a může za to, že se v místnostech bortí stropy. „Všude v zámku je obrovská vlhkost, která je pro dřevomorku živou vodou. Alespoň že je na třetím nádvoří nová střecha, která ten proces trochu zbrzdí,“ popsal Hartman.

Zima bez sněhu zámku prospívá

Tuto zimu si správce zámku libuje. I když má rád bílé Vánoce, toto počasí zdem zámku prospívá. „Vánoce bez sněhu znamenají také méně vody v zámku, a to je vždycky dobře. Když potom sníh taje, tak se voda dostává dovnitř,“ vysvětlil Hartman.

Návštěvníci se tak v těchto dnech dostanou přes jindy zavřené dveře třeba do sklepních prostor, které sloužily pro uskladňování věcí lidem, kteří na zámku před lety žili, nebo do původních hradních prostor a všech třech velkých sálů. Přesto ne všechny dveře se návštěvníkům nakonec otevřely.

„Jsou tu místnosti, kam bych nepustil ani jednoho člověka. Některé stropy nás bohužel nepřežijí,“ uzavřel Hartman, který doufá, že už příští rok bude mít zámek vlastníka, aby mohl vzkvétat a nechátrat.