Emílii Rilichové z Jihlavy začnou od Nového roku krušnější časy. Bydlí totiž v městském bytě a od ledna se jí zvyšuje nájemné. To se jí ale vůbec nelíbí. Podle jejích slov jí tak na živobytí měsíčně zbudou pouhé dvě stovky.

„Mám důchod, ze kterého mi půjde více než polovina na nájem. Zaplatím inkaso a do konce měsíce mi z důchodu zbude dvě stě korun na léky, na doktory, na hygienické potřeby. A to nemluvím o tom, že taky musím něco jíst,“ řekla Deníku přímo ve dveřích městského bytu Rilichová.

Nájem se jí zvýší o 666 korun za každý měsíc. Podle Rilichové si však městské byty zvyšování nájemného nezaslouží. „I když tady ve starých bytech ledacos opravili, stále to nestačí. Jak vidíte, natřeli dveře jenom z venkovní strany, z vnitřní už ne. Vymalovali chodbu a natřeli zábradlí, aby sem dostali nějaké nájemníky, protože je tady spousta prázdných bytů. Ale uvnitř se nic neděje,“ popsala své bydliště poblíž centra důchodkyně.

Jihlavský magistrát se rozhodl nájemné v městských bytech od ledna zvýšit na maximum. U standardních bytů se nájemné zvyšuje na 73,42 koruny za metr čtvereční. To je v průměru o 20 procent více než v letošním roce. Tržní nájemné se přitom v Jihlavě pohybuje kolem 85 korun za metr čtvereční.

U bytů se sníženou kvalitou nájemník městského bytu zaplatí za metr čtvereční 66,8 koruny. U domů s pečovatelskou službou se nájemné v bytech první kategorie vyšplhá na 64,92 koruny za metr čtvereční a u druhé kategorie na 63,60 koruny za metr čtvereční.

„Zvýšení u bytů se sníženou kvalitou je asi o 30 procent oproti letošnímu roku, u domů s pečovatelskou službou je to asi o 15 procent,“ přiblížil vedoucí odboru správy realit jihlavského magistrátu Jiří Benáček.

Podle něj zákon o jednostranném zvyšování nájemného umožňoval majitelům bytů, tedy městu, nájemné zvednout k 1. lednu 2012 naposledy. „Další zvyšování bude možné pouze po dohodě vlastníka s nájemcem,“ potvrdil Benáček.

Na druhou stranu však město eviduje spousty dlužníků, kteří nájemné v městských bytech neplatí. V průměru se počet dlužníků pohybuje kolem 350 lidí. „Výpověď dáváme v okamžiku, kdy dluh přesáhne trojnásobek měsíčního nájemného. V současné době máme ve výpovědi asi sto lidí,“ uzavřel vedoucí odboru správy realit.