V posledních dnech jde v Jihlavě do finále boj základních škol o prvňáčky. Za čtrnáct dní totiž přijdou k zápisu do prvních tříd.

Situace se základkami je oproti mateřinkám v krajském městě klidná. Rodiče se nemusejí obávat, že by míst v jihlavských základních školách byl nedostatek.

I když má každá základka přidělen svůj obvod, v Jihlavě většinou není problém dostat dítě tam, kam rodiče konkrétně chtějí.

„Rodič se může svobodně rozhodnout, do jaké školy dítě umístit. Ale v případě, že je škola plná a přihlásí se děti z jiných lokalit, než je spádová oblast školy, ředitel přednostně přijme právě děti z oblasti, kam škola náleží,“ vysvětlil Tomáš Koukal, vedoucí odboru školství jihlavského magistrátu.

Zároveň dodal, že nemá zkušenosti s tím, že by si rodiče stěžovali, že dítko nebylo do školy z jiné oblasti přijato.

„Zákon nám ukládá stanovit školské obvody, ale je to z doby, kdy se rodilo hodně dětí. V některých lokalitách byl problém děti do první třídy přihlásit. V našem případě a v současné době jsou lokality celkem neopodstatněné,“ vysvětlil Koukal.

Rozhoduje i sport

V Jihlavě platí, že více žáků přijímá ta škola, která má sportovní zaměření. Podle Koukala se rodiče rozhodují právě podle toho, na co se škola specializuje.

„Není to tak, že si rodiče řeknou: Sem rodiče dávají hodně dětí, tahle škola je nejlepší. Jde spíše o to, kde pracují a jak jim to vyhovuje. Také se rozhodují podle toho, jaké slyšeli reference na pedagogy. Když chce dítě hrát hokej, jde na ZŠ Seifertova, když chce plavat, jde na ZŠ Evžena Rošického,“ přiblížil Koukal.

To potvrdila i maminka Dana Piklová z Jihlavy. „Dcera teď chodí na ZŠ Březinova. Jsme tam velmi spokojení, ale až půjde do šesté třídy, chceme ji přeřadit na ZŠ Rošického. Chodí plavat, baví ji to a je v tom dobrá. Chceme, aby se plavání věnovala aktivněji, což jí tato škola umožní,“ vysvětlila Piklová.

Jihlavský magistrát letos očekává, že se do prvních tříd přihlásí přibližně 590 dětí, kapacita je přitom kolem 800 míst. Zápisy ve školách, které spadají pod město, se uskuteční 20. a 21. ledna.

Město má pod palcem celkem deset základek plus jednu školu praktickou. Povinná školní docházka začíná počátkem školního roku, který následuje po dni, kdy dítě dovrší šestý rok věku.