Přinejmenším nestandardní okolnosti provázejí privatizaci jednoho z městských komplexů budov v centru Jihlavy, kde kdysi sídlila vojenská správa. Magistrát prodává společně dva památkově chráněné domy v ulici U Mincovny. Přestože šly budovy poprvé do výběrového řízení 30. srpna loňského roku, dnes už jsou o dva miliony lacinější.

Úřad odmítá, že by cenu z původních 15 milionů na současných 13 milionů korun snížil rychle. „Dvakrát proběhlo výběrové řízení za původních 15 milionů korun, ale nepřihlásil se žádný zájemce. Pak logicky následuje nižší nabídka,“ reagoval mluvčí magistrátu Radek Tulis.

Za regulérní považuje zvolený postup i náměstek primátora František Zelníček (ČSSD), pod něhož nakládání s majetkem města, včetně privatizace, spadá. „To je zbytečná spekulace, zpochybňovat kupní cenu u této nemovitosti,“ konstatoval Zelníček.

Město koupilo oba domy, tvořící ucelený blok, od vojáků údajně rovněž za třináct milionů. Původním záměrem bylo umístit sem některá z pracovišť magistrátu. Nyní ale vedení města od tohoto plánu odstoupilo a za utržené peníze chce stavět nové kanceláře v návaznosti na stávající magistrátní komplex.

Postup při prodeji zmíněného komplexu na rohu ulice U Mincovny a Jakubského náměstí ale pochybnosti vyvolává. První kolo výběrového řízení na zjištění zájemce o koupi skončilo 3. října 2011. Nové výběrové řízení na koupi, rovněž za patnáct milionů korun, bylo pak vyhlášeno o pouhých devět dní později, tedy hned 12. října.

Podle pravidel

Takto rychle se žádné nemovitosti znovu do prodeje nevracejí. A u komplexu za patnáct milionů, o který nebyl minulý měsíc zájem, to platí obzvlášť. „Samozřejmě, že je to špatně, ale vůbec mě takový průběh nepřekvapuje,“ zdůraznila z opoziční lavice zastupitelstva Věra Podhorská (TOP 09).

Magistrát přesto postupuje podle platných pravidel pro prodej nemovitostí. V tomto nelze úředníkům nebo politikům nic vytknout. Praxe je taková, že za původně nabízenou cenu jde nemovitost do výběrového řízení dvakrát. Potřetí se cena snižuje a ke slovu přicházejí opět nejvýše dva pokusy. V případě prodeje komplexu U Mincovny je zřejmé, že druhé kolo bylo vyhlášeno tak brzy po prvním proto, aby šla pak cena co nejrychleji dolů.

„Pravděpodobně právě ve dnech, o kterých mluvíte, zasedala majetková komise, proto bylo druhé kolo výběrového řízení vyhlášeno 12. října. Město tuto nemovitost prodat chce, proto ji nabízí. To je přece v pořádku,“ pokusil se vyvrátit nejasnosti náměstek, který má majetek města pod palcem.

Zda byla motivací pro slevu nemovitostí na lukrativním místě v centru krajského města snaha najít co nejrychleji kupce, nebo naopak vyjít vstříc zájemci, který by rád koupil za lepší cenu, není možné zjistit. Náměstek Zelníček ale připustil, že se případní kupci na detaily privatizací osobně dotazují a o snížení ceny usilují. „Podnikatelé to samozřejmě zkoušejí a na cenu podle svých představ čekají,“ řekl Zelníček.

Odmítl ale, že by město v takovýchto případech šlo zájemcům na ruku v rozporu se zájmy města. „O ceně rozhoduje majetková komise, která má jedenáct členů. Její postup je naprosto průhledný,“ dodal náměstek.

Zastupitelka Podhorská má ale o průhlednosti postupu magistrátu při prodeji nemovitostí pochybnosti. „Postupu města většinou nikdy nerozumím, protože podle pana Zelníčka to, co jednou slouží jako argument pro, vzápětí u jiné kauzy slouží jako argument proti,“ připomenula na případu prodeje nákupního areálu Březinky, kde vedení města narychlo cenu z původních 10 milionů zvedalo na 15 milionů korun.

Patnáctka je oblíbená

Právě částka patnáct milionů korun se objevuje v magistrátních dokumentech a plánech opakovaně. Za patnáct milionů korun byl v nabídce objekt nacházející se v areálu staré nemocnice, jehož privatizace je v současnosti pozastavena. S patnácti miliony korun z prodeje nemovitostí a pozemků počítá jihlavský rozpočet.

A to jsou nyní k mání ještě další dvě zajímavé nemovitosti. Dům v Benešově ulici na okraji Masarykova náměstí za 3,8 milionu korun a dům v Havlíčkově ulici za 2,7 milionu.

„V případě nemovitosti v Benešově ulici jde o staticky narušený objekt, město pro něj nemá využití, další jeho držení jen zatěžuje rozpočet a agendu města, proto je vhodnější budovu nabídnout do prodeje,“ zdůvodnil privatizaci mluvčí Tulis. Podobné argumenty znějí z radnice i v případě domu v Havlíčkově ulici.

Opoziční zastupitelka ale oba případy kategoricky odděluje. „Dům Benešova 4 by si město mělo ponechat, dům Havlíčkova 36 případně prodat, ale rozhodně nepospíchat a neprodávat pod cenou,“ kontrovala ještě dále Věra Podhorská.

O výsledku privatizace popisovaných nemovitostí se rozhodne v závěru letošního března. Město tentokrát dalo případným zájemcům na podání přihlášky do výběrového řízení časový prostor luxusních tří měsíců.