Jako hazard se životem. Tak popisují v poslední době řidiči v krajském městě chování některých chodců. Převážně na přechodech prý lidé riskují více, než je zdrávo. Jenom za první měsíc letošního roku eviduje policie na Jihlavsku šest dopravních nehod, ve kterých figuroval chodec. V polovině případů k nim došlo právě na přechodu pro chodce.

„Stačí chvíli čekat například u obchodního centra u Tesca, tam jak lidé vidí trolejbus, tak přechází na červenou a vynucují si přednost. Podobná situace je v ranních hodinách například na přechodu i u kina Sokol,“ připojil postřeh řidič městské hromadné dopravy Marek Řezáč.

Poslední dopravní nehoda, při níž byla v Jihlavě zraněna chodkyně, se stala koncem ledna na Znojemské ulici pod náměstím.

„Patnáctiletou dívku tam na vyznačeném přechodu srazil šestadvacetiletý řidič Opelu. Dívka byla se zraněním převezena do nemocnice. Další okolnosti nehody policisté teprve šetří,“ přiblížila nedávný případ nehody na přechodu policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Podle policejních statistik loni byli chodci na vině v jedné třetině případů. I proto by lidé měli být opatrní a pro řidiče dostatečně viditelní. „Žádný řidič nedokáže zastavit své vozidlo, pokud mu někdo náhle vběhne do silnice. Mnoho řidičů, kteří zranili chodce, se shodují v tom, že ho neviděli vůbec nebo příliš pozdě,“ dodala Kroutilová.

Kontroly chodců policisté provádí v rámci preventivních akcí. Za dopravní přestupek jim mohou udělit pokutu až dva tisíce. „Policejní kontroly by se měly na chodce zaměřit ještě více,“ podotkl Řezáč.

Přibudou nové osvětlené přechody

Podle dopravního inspektorátu je kritických míst v Jihlavě hned několik. Nejčastější místa takových nehod jsou na Žižkově ulici, na Havlíčkově ulici v blízkosti základní školy, v ulici Brněnské nad psychiatrickou léčebnou a u již zmiňovaného kina Sokol.

„Návrhy nevyhovujících přechodů a kritická místa pro chodce zasíláme odboru dopravy. Tam se potom projednávají k dalším úpravám,“ upřesnil vedoucí dopravního inspektorátu Radek Hamža.

V loňském roce se v krajském městě osvětlilo sedm přechodů pro chodce. Pro letošní rok by mělo jít o podobný počet. Tři z návrhů navíc korespondují s místy, na kterých se shodují řidiči i s dopravním inspektorátem.

„Dva by měly být na křižovatkách v Žižkově ulici, jeden na křižovatce u psychiatrické léčebny a další na Jiráskově, na Brněnské nebo na Kollárově ulici u školy,“ vyjmenoval důležitá místa vedoucí odboru dopravy Ján Tinka.