Letos by chtěli členové Klubu za historickou Polnou alespoň nechat zrestaurovat spisovatelčinu pamětní desku na domě, kde téměř dva roky pobývala.

„Chápeme, že město na sochu nemá dostatek financí. Jsou důležitější investice. Myšlenky se úplně nevzdáváme, snad by pomohly dotace z ministerstva kultury nebo sponzoři. Němcová tu žila tři roky. Má sochu téměř ve všech městech, kde působila. Byl by to tedy důstojný počin, který by město skvěle reprezentoval. Máme se čím chlubit,“ řekl jednatel klubu Jan Prchal.

Zhotovení pomníku Boženy Němcové inicioval v devadesátých letech hlavně nynější čestný předseda klubu Jiří Klusáček. Ani tehdy nebyla socha realizována. Důvodem byl opět nedostatek financí. V polovině devadesátých let členové klubu alespoň oslovili předního přibyslavského akademického sochaře Romana Podhrázského.

„Bavili jsme se předběžně o ceně, mluvil o sto osmdesáti tisících korunách. Nyní už by ta částka byla samozřejmě mnohonásobně vyšší,“ doplnil Prchal. Polenští o vztyčení sochy Boženy Němcové uvažovali už ve třicátých letech minulého století. Tehdy se ale nakonec rozhodli pro zhotovení pamětní desky, která se letos zřejmě dočká restaurování.

„Kdy a jakým způsobem k tomu dojde, budeme projednávat v březnu na výroční schůzi. Zvažujeme i podání žádosti o dotace z ministerstva kultury,“ dodal jednatel. Odkaz slavné spisovatelky si Polenští připomínají neustále nejrůznějšími výstavami, přednáškami nebo publikacemi.

Vedle Němcové má Polná dalšího slavného obyvatele. Část dětství tam totiž strávil světově uznávaný spisovatel Bohumil Hrabal.

ZUZANA MUSILOVÁ