Strojírenská firma Bosch Diesel hledá cesty k zajištění míst v mateřské škole pro děti svých zaměstnanců. Informoval o tom ekonomický ředitel Hermann Butz. Podnik, který je největším zaměstnavatelem v kraji, dává v Jihlavě práci skoro 4 500 lidem.

O zajištění školky pro zaměstnance uvažovala také Nemocnice Jihlava, na projekt se jí ale nepodařilo sehnat dotaci. Podle informací z krajského úřadu Vysočiny zatím žádná firemní školka v kraji nefunguje.

Vedení firmy Bosch teď hodnotí různé varianty, jak potomkům svých pracovníků zajistit místa ve školkách. „Myšlenku poskytnout omezenou kapacitu mateřské školy pro děti zaměstnanců naší firmy považuji za velmi dobrou,“ uvedl Butz. Doplnil, že věří tomu, že se firmě spolu s městem letos podaří tuto myšlenku uskutečnit. Další podrobnosti zatím neuvedl.

Spolupráci s firmou potvrdil jihlavský primátor Jaroslav Vymazal (ODS). Podle něj je jednou z možností i to, že by díky finanční podpoře firmy přibyla místa pro děti jejích zaměstnanců v některé ze současných městských školek.

Otevření firemní školky dlouhodobě podporují odboráři podniku Bosch. Za nejlepší řešení považují její vznik poblíž výrobního areálu. „Zaměstnancům by to ulehčilo dojíždění do zaměstnání,“ uvedl Roman Bence z odborové organizace KOVO. Podle něj by bylo výhodou to, kdyby provozní doba školky odpovídala délce směn v závodě.

Otevření vlastní školky pro zaměstnance loni zvažovalo vedení jihlavské nemocnice. Tento projekt, který obsahoval vznik dvou tříd pro 50 dětí přímo v nemocnici, ale nedosáhl na evropskou dotaci. Bez finančního příspěvku se do něj zatím nemocnice pouštět nebude. „Máme 1 180 zaměstnanců, z toho 80 procent je žen,“ podotkla mluvčí nemocnice Veronika Pysková.

Podle primátora se počet míst ve školkách díky investicím a aktivitám města stále zvyšuje.

VĚRA STEJSKALOVÁ (ČTK)