S nevyzpytatelným počasím bojuje Vysočina už třetím dnem. Včera kolem poledne byl na celém území kraje vyhlášen kalamitní stav, na pomoc byla přivolána také těžká vyprošťovací technika záchranného útvaru z Hlučína, včetně tanku.

Nejhorší situace na Jihlavsku byla včera dopoledne na silnici I. třídy mezi Jihlavou a Znojmem, kde uvízly desítky kamionů, problémy byly hlášeny například i na Telčsku a Třešťsku.

Ani během dne se nepodařilo obnovit dopravu na železnici mezi Kostelcem u Jihlavy a Telčí, kde proto jezdila náhradní autobusová doprava.

Správa železniční dopravní cesty až do včerejších odpoledních hodin pracovala na vyproštění uvízlého vlaku mezi Mysliboří a Sedlejovem, který tam stál od středečního poledne. Provoz na železnici by měl být obnoven v dnešních ranních hodinách.

Lidé se včera kvůli sněhové kalamitě nemohli dostat do práce, děti nepřijely do školy. Vážnost situace pocítili například na základní škole Masarykova v Telči.

„Nedorazila asi stovka dětí. Někteří z našich žáků dokonce byli ve středu ve vlaku u Mysliboře, protože jeli nacvičovat předtančení na školní ples. Místo toho ale čtyři hodiny strávili ve vlaku. Nakonec museli pomoci ostatním cestujícím, například seniorům, a společnými silami pěšky dojít na zastávku v Sedlejově, kde je nabral autobus,“ řekl ředitel základní školy Masarykova Karel Navrátil.

Do této školy dojíždí děti ze 33 obcí, celkem školu navštěvuje asi 350 žáků.

Někteří lidé se včera dostali do zaměstnání s několikahodinovým zpožděním. Mnohé silnice byly nesjízdné nebo sjízdné s nejvyšší opatrností. Dopravu blokovaly dopravní nehody u Hodic, komplikace však nastaly na celém úseku mezi Dačicemi a Třeští.

„Po několika metrech od baráku jsem se s autem zasekla hned na kopci v Hodicích, takže jsem to otočila a do práce vyjela o něco později. Okolo osmé hodiny už se to dalo projet. Do práce jsem místo na šestou dorazila až o půl deváté,“ uvedla Veronika Svobodová z Hodic.

Kopec v Hodicích dělal řidičům problémy po celý den. Kamiony nemohly na kluzkém a uježděném sněhu kopec vyjet. Silnice mezi Dačicemi a Telčí byla půl dne také nesjízdná.

„Z Dačic jsme vyjížděli před půl sedmou a museli jsme to objet přes Mysletice a Horní Myslovou. Silnice do Telče byla uzavřená. Cesta, kterou normálně jezdíme tři čtvrtě hodiny, trvala asi třikrát déle,“ popsala svoji zkušenost cestující z ranního autobusu, který jezdí z Dačic do Jihlavy.

Kalamitní stav byl vyhlášen hned ráno na Žďársku. V poledne bylo varování rozšířeno na další okresy. Tentokrát se na Jihlavsku nestalo tolik dopravních nehod jako ve středu, hasiči spíše vyjížděli k vyprošťování uvízlých osobních aut, a hlavně kamionů. Těch bylo nejvíce na silnicích mezi Havlíčkovým Brodem a Jihlavou a mezi Jihlavou a Znojmem. Problémy měli řidiči také u křižovatky Kasárna.

Silnice bez kamionů

Na jmenované silnice nesmějí do odvolání kamiony vjíždět. Pro kamiony byly včera také uzavřeny sjezdy z dálnice D1 na 112. kilometru v Pávově a na 119. kilometru ve Velkém Beranově.

S případnými komplikacemi na nejproblematičtějších silnicích I. třídy pomůže podle potřeby krajským hasičům těžká vyprošťovací technika včetně jednoho tanku, která včera dorazila do krajského města. „Speciální vyprošťovací technika bude na Vysočině prioritně nasazena na úseky silnice 1/38. Na této dopravní tepně se vyskytly největší komplikace u Želetavy na Třebíčsku,“ řekl Miroslav Šimon, ředitel krajských hasičů.

Silničáři včera do boje s bílým živlem nasadili veškerou techniku. Přesto varovali, že zajištění průjezdnosti některých silnic III. tříd bude takřka nemožné. V tomto ohledu měli zřejmě největší smůlu obyvatelé malých vesnic na Žďársku.

„Vzhledem k tomu, že páteční předpověď počasí nám pravděpodobně přidělá ještě větší starosti, je nyní potřeba hlavně co nejvíce kamionů vrátit na silnice a dostat je z Vysočiny pryč. S ohledem na vážnost situace žádáme řidiče o maximální opatrnost, a hlavně trpělivost,“ okomentoval současnou kalamitu v kraji náměstek hejtmana Libor Joukl.

Středeční údržba silnic I. až III. tříd na Vysočině přišla krajské silničáře na 8 milionů korun. V terénu je nyní o proti běžnému stavu o sto padesát traktorů více. Během středy a čtvrtečního dopoledne zasahovali krajští hasiči u přibližně sto šedesáti událostí. Některé vysočinské silnice musely být v posledních dvou dnech kvůli nesjízdnosti uzavřeny.