Noviny jihlavské radnice v podobě, jak je dnes znají čtenáři, kterým tento plátek chodí každý měsíc zdarma do schránky, se mohou už brzy změnit. Pokud projde Parlamentem ČR novela tiskového zákona, dostane opozice v radničních listech větší prostor. Podobně na tom budou i ostatní obce a města, které vlastní listy vydávají.

Hlásným troubám starostů, jak se někdy novinám radnic říká, může být konec už letos na podzim. Opozice na radnicích tento krok vítají. Nyní prý příliš prostoru k vyjádření nedostávají. „Všímavý čtenář si toho, kdo dostává prostor v novinách, jistě všiml. Kdysi jsem zkoušela uveřejnit článek, ale byla jsem odmítnuta s odvoláním na redakční radu, kterou vedl primátor, takže blokoval články, které se nehodily,“ podotkla na adresu Novin jihlavské radnice opoziční zastupitelka Věra Podhorská (TOP 09). Podle ní by přitom stačilo zřízení pravidelného zastupitelského bloku či rubriky bez cenzury, aby to opravdu byly Noviny jihlavské radnice.

Opozice v Jihlavě v redakční radě novin zastoupení nemá. V minulosti sice byla v novinách strana či dvoustrana určena k vyjádřením zástupců všech stran k aktuálním tématům, ale nakonec byla zrušena. „Byly problémy s včasným doručováním příspěvků, s odchylováním od témat a také s nekorektními útoky zcela mimo témata. Proto byla tato rubrika asi před čtyřmi lety z novin vypuštěna,“ vysvětlil důvod zrušení stránek mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis.

Platný tiskový zákon zatím vydávání radničních periodik nijak neupravuje. Představitelé radnice si proto ve vlastním tisku mohou udělat dobrou a levnou předvolební kampaň.

To je také jedním z hlavních důvodů, proč se ministerstvo kultury rozhodlo novelu tiskového zákona schválit. „Schválená novela umožní pluralitu názorů v radničních periodikách. Vydavatel bude mít povinnost poskytnout přiměřený prostor pro sdělení, které vyjadřuje názory členů zastupitelstva. Tím dojde k posílení práv opozice vyjádřit se v radničních periodikách,“ zdůvodnila nutnost změny v zákoně ministryně kultury Alena Hanáková.

V případě, že nebude dodržena povinnost ze strany vydavatele, bude mít člen zastupitelstva právo na dodatečné uveřejnění. Navrhovaná právní úprava poskytuje také možnost přezkoumat uplatněný požadavek soudní cestou. Zjednodušeně řečeno návrh zákona upravuje jen to, aby napříště tiskový zákon přímo nařídil radničním novinám uveřejňovat i názory opozice.

Návrh zákona ovšem nijak podrobně nehovoří o tom, jak by měl prostor v radničních novinách pro opozici vypadat. Stejně tak nevymezuje prostor pro občanská sdružení a aktivity nejrůznějších organizací ve městě.

Noviny jihlavské radnice jsou podle slov tiskového mluvčího Radka Tulise využívány především k prezentaci aktivit města a úřadu, dokončených investic, připravovaných projektů a aktivit a významný prostor dostávají v novinách také pozvánky na kulturní, společenské a sportovní akce.