Na seznamu z minulého týdne magistrát zveřejnil, že je v Jihlavě 22 zcela nebo částečně nekuřáckých restaurací. V tu chvíli to ale už nebyla pravda. „O tom, že restaurace U Vypečeného čuníka je v současnosti zavřená, víme. Provozovatel nám ale ještě ukončení provozu nenahlásil a stále je uváděn v obchodním rejstříku. Proto tato restaurace zatím na seznamu nekuřáckých restaurací zůstala,“ popsala situaci koordinátorka projektu Síť nekuřáckých restaurací v Jihlavě Lenka Marečková.

Zmíněný případ s restaurací U Vypečeného čuníka je na jednu stranu zcela výjimečný. Na seznamu není žádný jiný podnik, kde by potenciální host našel zámek a na dveřích vcelku jednoznačný vzkaz, že tady v nezakouřeném prostředí určitě neposedí.

Městský správce jihlavské sítě nekuřáckých restaurací se ale setkal s jiným případem, kdy musel ze seznamu na webu pomyslně škrtat. „Provozovatel jednoho z podniků změnil režim, podnik přestal být nekuřácký. Proto jsme ho ze seznamu vyřadili,“ prozradila Marečková.

Systém vyžaduje častou aktualizaci

Po dosavadních zkušenostech je ovšem připravena, že z nejrůznějších pohnutek provozovatelů se podoba sítě bude dále formovat a měnit. A to dokonce častěji, než je tomu ve městech, kde Jihlava čerpala inspiraci při sestavování sítě nekuřáckých restaurací. „V některých městech aktualizují síť nekuřáckých restaurací třeba jen jednou do roka. My chceme změny na straně jednotlivých provozovatelů znát každý měsíc,“ poukázala na jedno z jihlavských pravidel projektu jeho koordinátorka.

Majitelé restaurací a kaváren podepisovali souhlas s nárokem na udělení certifikátu a přidělení samolepky s nekuřáckou symbolikou 24. ledna. Podle Lenky Marečkové není zcela zřejmé, zda provozovatel restaurace U Vypečeného čuníka už tehdy věděl, že restauraci uzavře. „Ale je mi jasné, že starost o odhlášení ze sítě nekuřáckých restaurací určitě není v takové chvíli pro provozovatele tou nejdůležitější,“ vyslovila porozumění.

Marečková se však v žádném případě nedomnívá, že by režim nekuřácké restaurace byl příčinou ztráty prosperity provozovny. V tom s ní souhlasí i provozovatel uzavřené restaurace U Vypečeného čuníka, který nechtěl uvádět jméno, i Veronika Kovářová, majitelka domu, kde uzavřená restaurace sídlila. „Zda je restaurace kuřácká, nebo nekuřácká, není jedinou podmínkou její úspěšnosti,“ poznamenala Kovářová.

Sama se při hledání příštího nájemníka nebrání tomu, aby byl podnik v přízemí opět nekuřácký, ale podmínka pro znovuotevření restaurace to nejspíš nebude.

Zdolávání stezky přes kuřácký ráj

Jiným slabým místem zveřejňování sítě jsou provozovny, které slibují oddělené prostory pro nekuřáky. Znalci poměrů by nejspíš potvrdili, že v některých restauracích představuje cesta do nekuřáckého salonku něco jako zdolání stezky vedoucí přes nekorunovaný kuřácký ráj. „Částečně nekuřácké restaurace jsou každá jiná, neboť mají rozdílné podmínky pro vytvoření oddělené nekuřácké místnosti,“ připustila Marečková. Přesto podle ní i tento typ provozoven do sítě patří.

Dvaadvacet jihlavských restaurací (dvanáct zcela nekuřáckých a deset s oddělenou nekuřáckou místností) se může už několik dní chlubit cenným certifikátem. „Provozovatelé od radnice obdrželi symbolické poděkování ve formě certifikátu, a především specifickou samolepku, kterou si mohou svoje podniky označit a tím usnadnit zákazníkům hledání nekuřáckého provozu,“ řekl u příležitosti předávání certifikátů náměstek jihlavského primátora Rudolf Chloupek, který má zastřešující projekt Zdravé město Jihlava ve své kompetenci.

Síť nekuřáckých restaurací začala v Jihlavě vznikat 31. května loňského roku u příležitosti připomínky Světového dne bez tabáku. Ve městě je odhadem na osm desítek všech restaurací, hospod, vináren, kaváren či barů.