V jihlavské nemocnici se tvrdě pustili do boje s kouřením. Na plicním oddělení vznikla nová ambulance, kde budou lékaři odnaučovat kuřáky jejich zlozvyku. Vyhledat by ji mohly stovky a možná tisíce lidí nejen z Vysočiny. V Česku totiž kouří zhruba každý třetí člověk. „Jenom asi jedno procento kuřáků zvládne svůj boj se závislostí samo," poukázal na statistická data plicní lékař 
z Nemocnice Jihlava Zdeněk Doležel, který novou poradnu pro odvykání kouření vede.

Mezi kuřáky, kteří se snaží už roky s kouřením přestat, patří i Pavel Pohodlný z Jihlavy. „Když to sečtu, tak kouřím už asi sedm let. Vždycky třeba na rok přestanu, pak zase dva roky kouřím a pak se snažím zase přestat. Je to neustálý kolotoč," řekl Pohodlný. Když se o nové ambulanci 
v jihlavské nemocnici dozvěděl, rozhodl se, že tam zajde. „Myslím, že sám to asi nejsem schopný zvládnout, vyhledat odborníka je dobré řešení," svěřil se Pohodlný.

Pokud chce člověk s kouřením skoncovat úplně sám, bez pomoci, úspěšnost je kolem dvou až tří procent. Ti, kteří přestávají s pomocí rad psychologických odborníků, mají úspěšnost kolem deseti procent. S pomocí medikamentů se procento zvyšuje na dvacet až třicet procent.

Nově otevřená ambulance 
v jihlavské nemocnici má ambici čísla zvýšit. „Hlavním bodem léčby je komunikace mezi lékařem a pacientem. Společně odhalí důvody, proč chce přestat kouřit, nebo při jakých příležitostech nejčastěji sahá po cigaretě," přiblížila mluvčí nemocnice Monika Pytlíková.

Ambulance na plicním oddělení je pro pacienty otevřená každé úterý mezi 13. a 15. hodinou. Navíc je zdarma.