Odborné péče se této lípě dostane díky projektu Zdravé stromy pro zítřek, který každoročně pořádá Nadace Partnerství. Arborista Petr Zvědělík se svým týmem se na lípu vrhne někdy na přelomu dubna a května, až bude hezké počasí. „Lípu v klášterní zahradě dobře znám už dlouhá léta. Jak je stará, můžeme jenom odhadovat, záleží na více faktorech, ale bude mít zhruba sto let," uvedl arborista Petr Zvědělík.

Jakým způsobem přesně lípu ošetří, Zvědělík zatím neví. „Vždycky se rozhodneme až na místě, podle aktuální situace, ale většinou jde o stromovou redukci, bezpečnostní řezy a další zdravotní ošetření," popsal způsob práce v korunách lípy Zvědělík.

K odbornému ošetření po celé republice bylo přihlášeno celkem 44 stromů, které na podzim navštívili studenti a odborníci z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Úkolem studentů bylo zhodnotit zdravotní stav, vitalitu, perspektivu i provozní bezpečnost všech stromů. „Po zhodnocení stavu vybrala komise 23 stromů k ukázkovým ošetřením. Na stromech se obvykle odstraňují suché, poškozené či nevhodně rostoucí větve, stabilizují je odlehčením koruny, případně instalací dynamické nebo statické vazby," objasňuje Šárka Weberová ze Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu, která certifikované arboristy sdružuje.

V Brtnici nebudou arboristé žádnými nováčky, už loni zde v rámci stejného projektu ošetřovali lípu u lihovaru. O ní Petr Zvědělík povídá, že je kouzelná. Situace kolem lípy je však komplikovaná v tom, že patří soukromému majiteli, a případná starost o ni je nákladnou záležitostí. „Před lety ji cestáři zasypali, ona se z toho ovšem vzpamatovala, i když to neměla přežít," poznamenal Zvědělík s tím, že když nějaký strom zasypete, tak mu vezmete potřebné živiny. „Navrhl jsem ji do programu Nadace Partnerství právě proto, aby se jí dostalo potřebného ošetření. Teď ještě musím vymyslet co dál, ještě by totiž jedno ošetření potřebovala," zamyslel se Zvědělík.

Lípa, která vypadá, že je složena ze tří částí, má prý některé větve o průměru kolem tří metrů. Podle Zvědělíka jde o unikátní strom.