„Po odkrytí podlahy a vrstvy zásypu v kapli svatého Eustacha se archeologům podařilo objevit pozůstatky zpevňovací středověké nárožní věžice. Ta musela podle movitých nálezů zaniknout jednorázově velkým požárem někdy v průběhu druhé poloviny 15. století. Na stejném místě byla v průběhu 16. století zbudována hradní kaple,“ informovala o objevu kastelánka hradu Kateřina Rozinková.

O existenci věžice v místech kaple se tušilo. „Zpracovatel stavebně historického průzkumu hradu Jan Pešta předpokládal, že v místech kaple stála, ale neměl pro toto tvrzení žádné hmotné důkazy,“ potvrdila Rozinková. Návštěvníci si pozůstatky věžice ale neprohlédnou. „Bude totiž ukryta pod podlahou kaple,“ dodala Rozinková.

Vodní stavba pod mosty na Brněnské a Hradební ulici uspěla v soutěži.
OBRAZEM: Obří nádrž v Jihlavě je Stavbou roku 2016

V prostoru kaple archeologové objevili zbytky dřevohliněných konstrukcí, malty a kamenů se stopami vysokého žáru. „Půl věžice byla součástí hradeb. Na výšku měla asi pět metrů. Nahoře stála dřevohliněná konstrukce, která se při velkém požáru propadla. Téměř do skla zbytky omítek a konstrukce vpekl vysoký žár,“ popsal nález vedoucí archeologického oddělení Muzea Vysočiny Jihlava David Zimola.

Archeologům se podařilo najít i běžně nacházené předměty. „Keramické kachle, kuchyňskou keramiku, kostěnou hrací kostku, bronzovou opaskovou přezku a železný hrot střely do kuše,“ vyjmenovala Rozinková. Zem odkryla také větší množství přepálených kostí zvířat. „Jednalo se nejspíš o kuchyňský odpad, a také o kosti myší,“ dodal Zimola.

Jedinečnost nálezů spočívá v tom, že veškeré předměty archeologové zařadili do 15. století. „To je doba významných vojenských operací probíhajících na území českých zemí, například to jsou husitské války,“ poznamenala Rozinková. Není ale jisté, z jakého důvodu začalo na hradě hořet. Zda se jednalo o nehodu nebo o následek vojenského boje.

Krystalickou látku zajistili policisté a podrobí ji drobnějšímu zkoumání.
Pervitin vezl do Jihlavy autobusem. Chytili ho

Rekonstrukce hradu začala letos a potrvá tři roky. Cílem je zpřístupnit návštěvníkům nové stálé expozice. Bude se jednat výstavu lovectví, myslivosti, přírody a lokální historie. V příštím nebo přespříštím roce se hmotné artefakty nalezené v prostoru kaple stanou součástí těchto expozic. Projekt je financován z Integrovaného regionální operační programu.