Vladimír Horáček z Jihlavy přijíždí s celou rodinou na parkoviště k jihlavskému akvaparku Vodní ráj. Hledá parkovací místo, i když už z dálky vidí, že to bude asi marné. Odbočí tedy, jako i většina dalších řidičů, na parkoviště u obchodního domu Baumax. Jenže zjišťuje, že tam to nebude zadarmo.

„Překvapilo mě to, byl jsem zvyklý u Baumaxu parkovat běžně, když bylo u Vodního ráje plno. Na jednu stranu obchodní dům chápu, že chce mít místa pro zákazníky, ale na druhou stranu by se s tím asi mělo něco dělat, když jedni platit musejí, a druzí ne," popsal Horáček zkušenost s parkováním u největšího koupaliště na Vysočině.

Vedení Baumaxu se rozhodlo, že za parkovací stání bude účtovat stokorunu. Tomu, kdo si však v Baumaxu něco koupí, stokorunu vrátí. „Rád bych všem vyšel vstříc, tolerovali jsme to dlouho, ale všechno má své hranice. Možností, jak parkování zajistit pro naše zákazníky, mám málo. Řidiči zaparkují, dají si přes sklo clonící fólii a jdou na koupaliště, kde stráví hodiny," vyjádřil se vedoucí jihlavského Baumaxu Jiří Havel.

Podle něj bude Baumax na svém parkovišti parkovné vybírat pouze o víkendu, tedy v dny, kdy je na Vodním ráji nejvíce lidí. „Zkrátka potřebuji, aby měl náš zákazník kde zaparkovat. Je to dané také tím, že nyní je extrémní situace. Tedy že vedro trvá dlouhou dobu. O víkendu jsme měli slevovou akci a když si chcete koupit plovoucí podlahu, asi nepřijedete na kole," naznačil Havel důvody opatření.

Se zavedením parkovného u Baumaxu Služby města Jihlavy (SMJ), které Vodní ráj provozují, nic nenadělají. „Je to soukromý pozemek, musíme to respektovat," řekl mluvčí SMJ Martin Málek. Kapacita parkoviště u Vodního ráje je 56 stání, přitom kapacita venkovního areálu koupaliště je 2 400 lidí. V sobotu se na Vodním ráji vystřídalo 2 700 návštěvníků. „Nemáme, kam bychom parkoviště rozšiřovali. I když to není omluva, venkovní část koupaliště funguje dva měsíce v roce, zbývajících deset měsíců je kapacita parkoviště dostačující," dodal Málek.

SMJ uvažovaly, že by řidiče odklonily na parkoviště u sousedního alzheimercentra. „Je tam problém s tím, že parkoviště vlastní více majitelů, takže nám vstříc nevyjdou," poukázal Málek.

Lidé mířící do Vodního ráje ale mohou na koupaliště přijet třeba i městskou hromadnou dopravou. Oblast s nákupní zónou je totiž linkami a spoji dobře pokrytá.