Už v polovině června schválilo zastupitelstvo města poskytnutí 1,7 miliónů korun na opravu parketové podlahy tělocvičny na ZŠ Jarní, kde se z důvodu zvýšení vlhkosti pod povrchem vzdula podlaha. „Z větších oprav pak stojí za zmínku akustické úpravy tělocvičen na ZŠ Kollárova a ZŠ Havlíčkova, stavební úpravy dvora na ZŠ Otokara Březiny a výměna filtračního zařízení v bazénu na ZŠ Demlova,“ popsala největší prázdninové opravy financované z městského rozpočtu Lenka Šťastná z odboru školství na jihlavském magistrátu.

Všechny školy ve městě se stihnou opravit během prázdnin, výjimkou je ZŠ Havlíčkova. „S úpravou tělocvičny jsme začali po domluvě s vedením školy až na začátku prázdnin, termín dokončení je proto v září. Škola má ale velké hřiště, proto nezasáhne úprava tělocvičny žádným způsobem do výuky,“ uzavřela Šťastná.

Kováři v Šlakhamru v Hamrech nad Sázavou.
Autíčka, mravenci i hlinikárium. Turisty lákají i netradiční cíle

S opravami škol nezaspali ani na krajském úřadu. Přes osmdesát projektů oprav krajských škol za 266 miliónů korun právě probíhá nebo je ve fázi příprav. Pracoviště Střední školy průmyslové, technické a automobilní na Školní ulici v Jihlavě směrem do Pávovské ulice nyní prochází rekonstrukcí inženýrských sítí. Největší stavební investicí v oblasti školství jsou dle informací z krajského úřadu stavební práce na školách v Třebíči. Tam dokončují tělocvičnu obchodní akademie a hotelové školy a rekonstruují střední průmyslovou školu. Na třebíčském gymnáziu se dočkají nových učeben. Po tři roky bude procházet rekonstrukcí budova gymnázia v Havlíčkově Brodě, Kraj má v plánu vrátit staré budově historický reprezentativní vzhled.

„Nyní nejčastěji na našich školách opravujeme sociální zařízení, měníme okna, pokládáme nové střechy. Při desítkách budov, které pro školy využíváme, je to vlastně nikdy nekončící proces,“ shrnul k opravám náměstek hejtmana pro oblast majetku a financí Josef Pavlík. Na ostatních krajských školách proběhnou v červenci a srpnu drobné údržbové a úklidové práce.

PETR VYBÍRAL

Čeřínek fest je každoročně zábavný festival pro celou rodinu.
OBRAZEM: Tisíce fanoušků oslavily desátý ročník festivalu na Čeřínku