V Dolní Cerekvi se poprvé k tomuto kroku odhodlali o sobotě před čtvrtou nedělí adventní. Pro širokou veřejnost si živé jesličky připravila místní výtvarně-divadelní skupina Roztoč kolektiv.

„Divadelníci do dění v betlémě zakomponovali i několik prvků ze současnosti. V humorně pojatém zpracování tradičního betléma tak nechyběl ani zájezd Marie a Josefa do Egypta," uvedl jeden z návštěvníků Tomáš Kucej.

Nyní zkoušejí v Třešti. Tam se letos uskuteční už dvacátý živý betlém, který za svou existenci prošel několika proměnami. „Zajímavostí je, že každý živý betlém je trochu jiný. Scenáristé si s příběhem hrají," uvedl starosta Třeště Vladislav Hynk. Betlémský příběh připravují už řadu let místní farníci z římskokatolické farnosti.

„V těchto dnech pilně trénujeme, loni jsme zařadili čtvrtého krále, letos zase bude bez Herodese," přiblížil Zdeněk Havlíček. Zajímavostí třešťského betlému jsou živá miminka, která ztvárňují Ježíška. „Letos bude náš Ježíšek trochu větší, už osmiměsíční dítě," dodal Havlíček. Příběh zrození se v Třešti odehraje dvakrát u kulturního domu. První začne v jednu odpoledne, další o hodinu později.

Živé jesličky mohou lidé zhlédnout i na parkáně Matky Boží v Jihlavě 25. prosince v 16 a 18 hodin.