Nová hala, více zakázek a dalších osmdesát nových zaměstnanců. Takové plány má v příštím roce výrobce světlometů, pro automobilový průmysl firma Automotive Lighting, která v současné době zaměstnává 1 400 lidí.

Sousední výrobce čerpadel pro dieselové motory, Bosch Diesel, který je s 4 100 zaměstnanci největším zaměstnavatelem v Kraji Vysočina, je v prognózách na příští rok opatrnější. Před časem musela firma přikročit ve vybraných úsecích ke zkrácení pracovní doby z pěti na čtyři dny kvůli úbytku zakázek a v současné době řeší, jak oživit produkci.

Obě firmy plánují zavést novinky do výroby, a pokud se situace na trhu nezmění, tak si chtějí udržet i stávající počet zaměstnanců.

Ve firmě Automotive Lighting očekávají v příštím roce dokonce navýšení zakázek o desetinu. Pomoci jim mají projekty chystané pro automobilky Škoda, BMW a Daim- ler. Nově startují výrobu LED modulů a v roce 2014 přibude nový projekt pro Audi. „Připravujeme výrobu LED modulů pro světlomety osobních aut v nové výrobní hale ve Stříteži u Jihlavy o rozloze 3 780 metrů čtverečních," uvedla tisková mluvčí společnosti Marcela Brožová.

Technologie LED má postupně nahradit halogenová a xenonová světla. „Dlouhodobým záměrem je vybudovat v Jihlavě evropské vývojové centrum. Postupný růst výroby až na pět milionů kusů modulů ročně by mělo zajistit dvě stě nových pracovníků," dodala Brožová s tím, že do konce příštího roku by mělo přijít 80 nových zaměstnanců.

Letošní rok ovlivnila nestabilita trhu

V Boschi se letos museli naopak popasovat s nepříznivou ekonomickou situací, která jim nedovolila splnit růstové prognózy. „Výrobci motorů a automobilů vyprodukovali celosvětově výrazně více, než kolik prodali. Nestabilitou trhu byl ovlivněn i závod v Jihlavě," uvedl obchodní ředitel firmy Bosch Diesel Hermann Butz.

Do budoucna se chce firma snáze přizpůsobovat výkyvům na trhu. Vedle dodržování termínů, vysoké kvality produkce a snižování nákladů hodlá být především flexibilní, a to i v rámci směnových modulů.

Novinkou, která firma chys- tá, bude produkce nové generace naftového čerpadla pro nákladní automobily, které se bude vyrábět výhradně v jihlavském závodě.