Iniciativu rozpoutaly maminky poté, co se dozvěděly, že do školky v Brtnici letos nevezmou zhruba dvacítku dětí. Oficiální výsledky přijímacího řízení do mateřské školy se od reality příliš nelišily. Nakonec se do školky v Brtnici nedostane devatenáct dětí. V síti nepřijatých dětí uvízla také dcera jedné z organizátorek petiční akce Marie Sedlákové. „Dceři budou tři roky až v listopadu, takže jsem s tím počítala. Ale nakonec nebyly do školky přijaté už i červencové děti," popsala Sedláková.

Výsledky se rodiče dozvěděli v pondělí a hned druhý den šli s peticí na radnici. „Petici jsme předali toto úterý a hned na příští úterý máme domluvenou schůzku se starostou, kde bychom se měli bavit o možném řešení," potvrdila Sedláková.

Upraví se třída na základní škole

Organizátoři petiční akce doufají, že se podaří brzy najít přijatelné řešení. Jako nejschůdnější se jeví varianta úpravy jedné místnosti ve stávající základní škole. O této možnosti ještě před petiční akcí maminky hovořily i s ředitelkou základní školy. „Škola má volné třídy, takže tato možnost může problémy vyřešit," potvrdila ředitelka brtnické základní školy Blanka Čerklová.

V tomto případě se bude muset najít společná řeč například také s Krajskou hygienickou stanicí a dalšími úřady. Otevření nového oddělení s sebou přinese nutnost dalšího vybavení, přijetí dalších učitelek a zřizovatel školy, kterým je město, by musel tuto variantu dofinancovat.

Z finančních důvodů je proto prakticky vyloučena možnost přístavby další budovy. Toto řešení by město přišlo na několik milionů korun. „Přístavba další budovy není reálná vzhledem k časové a finanční tísni," dodala Čerklová.

Podle informací, které má škola k dispozici, bude navíc v dalších letech počet dětí ve školce opět klesat. Dokazuje to počet narozených dětí v posledních třech letech. Zatímco v roce 2009 se jich narodilo dvaapadesát, tak v loňském roce už jich bylo jen třicet tři.

Na schůzce vedení radnice a rodičů se tedy bude rozhodovat o nejjednodušší dočasné variantě.