Nový podchod na jihlavské Okružní ulici, modernizované šatny v základní škole, průzkum, který se týká jihlavské městské hromadné dopravy nebo podzemní kontejnery. To jsou investice, které se na úterním zasedání jihlavského zastupitelstva nelíbily některým opozičním zastupitelům.

I přesto v úterý zastupitelé schválili investovat téměř sto milionů korun do nejrůznějších projektů ve městě.

Osm set tisíc korun zastupitelé přiklepli průzkumu týkajícího se hromadné dopravy. „Je taková investice nutná? Nestačí na to jihlavská karta?" ptala se zastupitelka Božena Kremláčková (KSČM). „Měli jsme prezentaci od odborníků, kteří nám vysvětlovali, jakým způsobem k tomu můžeme přistoupit. Vnímáme připomínky veřejnosti, že hromadná doprava v Jihlavě není dobře nastavena. Je potřeba také sledovat, kdo by kam jel, kdyby tam něco jelo. Například do Bosche z Březinek nevede žádná přímá linka. Jsme přesvědčeni, že průzkum pro nový dopravní model je potřeba," vyjádřil se náměstek primátora Vratislav Výborný (ČSSD).

Průzkum bude podle náměstka primátora Jaromíra Kaliny (KDU-ČSL) hotový během března a dubna, poté budou tři měsíce na jeho zpracování. „Model musí být vypovídající, nemám pochyb do něj investovat," řekl Kalina.

Během příštích měsíců tak budou v trolejbusech a autobusech jezdit takzvaní sčítači, kteří budou nejen počítat cestující mezi jednotlivými zastávkami, ale také se jich budou ptát na cestu. Kromě toho budou firmy v Jihlavě dostávat dotazníky pro své zaměstnance. Otázky budou položeny tak, aby se informace sesbíraly i od lidí, kteří nyní hromadnou dopravou nejezdí.

Na zastupitelstvu také zaznělo, že rekonstrukce šaten na Základní škole Seifertova za 2,1 milionu korun je příliš drahá. Situaci vysvětlil vedoucí odboru školství jihlavského magistrátu Tomáš Koukal. „Jedná se o opravu celého suterénu. V té největší části to jsou šatny, ale jedná se i o nákup skříněk. Část rekonstrukce zasahuje i do předsálí tělocvičny. O opravu usilujeme už několik let, v tuto chvíli je opravena pouze jedna třetina školy," řekl Koukal.

Nejvyšší položkou v těchto schvalovaných investicích je oprava mostu přes cestu pro pěší pod Okružní ulicí u bývalého hotelu Jihlava na sídlišti Březinky. Ta bude stát téměř deset milionů korun. Most nad podchodem bude kompletně nový. „Expertiza zjistila, že tím, že do mostu zatékalo, a dostávala se tam sůl, tak je beton poškozený a musíme udělat takovou opravu, jaké jsme svědky i při rekonstrukcích dálničních mostů. Tedy že se celý zruší a postaví se kompletně nový, z toho vyplývá i cena," řekl náměstek primátora Jaroslav Vymazal (ODS) s tím, že si je vědom, o jak důležitý most jde.

„Slouží jako koridor pro řadu lidí a především dětí, které tudy chodí do školy. Naší snahou bude, aby doba uzavření podchodu byla co nejkratší, ale v rámci technologických možností," dodal Vymazal. I přesto by měl být pohyb chodců a cyklistů pod mostem zakázán asi na sedm měsíců.