Moderní vzhled, velké množství polohovacích možností a snadné ovládání. Všechny tyto parametry splňuje elektrické polohovací lůžko, které poslouží výukovým účelům na zdravotnické škole v Jihlavě v Husově ulici. Vedení Obchodní akademie, Střední zdravotnické školy, Střední odborné školy služeb a Jazykové školy Jihlava ve středu lůžko v hodnotě asi sedmdesáti tisíc korun převzalo od firmy Linet. Škola ho dostala darem.

„Lůžko je určeno primárně pro standardní lůžková oddělení, ale konstrukčně a funkčně částečně vychází z nejvyšších modelů pro oddělení JIP. Je proto ideální na nácvik širokého spektra ošetřovatelských úkonů spojených s lůžkovou péčí," uvedl Nikolaos Vidras, který lůžko škole představoval.

Marie Říhová, zástupkyně ředitele zdravotnické školy, poznamenala, že tato lůžka ještě zdaleka nejsou v nemocnicích standardem. „Naši studenti se na praxích setkávají převážně s těmi starými základními lůžky. Tato moderní jsou dnes spíše součástí vybavení nadstandardních pokojů a oddělení, jako je jednotka intenzivní péče (JIP) nebo anesteziologicko-resuscitační oddělení (ARO)," potvrdila Říhová, která věří, že postupem času bude moderní polohovací lůžko na všech odděleních nemocnic běžným vybavením.

Nyní ho mají k dispozici studenti ve výcvikové učebně přímo na škole a budou se s ním učit pracovat. Studenti zdravotnické školy chodí na praxe do nemocnic až od třetího ročníku. Do té doby jim jsou k dispozici pomůcky ve škole, kde si nacvičují možné situace, které potom mohou v reálné péči o pacienty nastat.

Toto moderní lůžko už mají na Vysočině ve třech středních zdravotnických školách zřizovaných Krajem Vysočina. „Lůžko je ve Žďáru nad Sázavou, v Havlíčkově Brodě a v Jihlavě. Poslední místo, kde ještě chybí, je Třebíč. Původně měla být lůžka zapůjčená na dva roky zdarma, ale nakonec se firma rozhodla, že je školám daruje," dodala radní Vysočiny pro oblast školství Jana Fialová (ČSSD).