Černý kašel, který se před několika týdny objevil v mateřské škole v Mahenově ulici v Jihlavě, není ojedinělým případem. Výskyt černého kašle je totiž v poslední době čím dál častější. Zatímco loni v říjnu hygienici na Vysočině evidovali sedm případů, letos jich bylo pětkrát více. Počet se vyšplhal na třiatřicet.

„Největší počet případů evidujeme na Jihlavsku a na Žďársku, v ostatních okresech není počet nakažených příliš vysoký," poznamenala k výskytu černého kašle krajská epidemioložka Alena Dvořáková. Podobný případ jako v Mahenově ulici, kde musela být ustanovena určitá pravidla, aby se nákaza nerozšiřovala, však na krajské hygienické stanici v Jihlavě neevidují.

Nejvíce černý kašel ohrožuje děti do jednoho roku, kdy očkování není ještě úplné, potom také těhotné ženy a seniory. V raném věku pro malé děti může být onemocnění dokonce smrtelné. „V posledních třech desetiletích jsou v České republice evidovány tři nebo čtyři případy úmrtí do jednoho roku věku, kdy děti nebyly očkované," přiblížila smrtelné případy Dvořáková.

Černý kašel je infekční bakteriální onemocnění, které se přenáší vzduchem. Lze tedy nějak předcházet vzniku nákazy? „Pokud jde o kolektiv více lidí, tak je důležité větrat," podotkla Dvořáková. Ne vždy se ovšem jedná o černý kašel, podzim je totiž obdobím, kdy řádí virózy.

Pacienti se dáví, někdy až zvrací

Jak se pozná černý kašel od ostatních nemocí? „Někdy se mu říká kašel dávivý, člověk totiž intenzivně kašle i více než týden," dodala Dvořáková. Někdy se pacient může dávit tak, že dochází ke zvracení.

Přestože se v dětství proti černému kašli očkuje, během let odolnost proti němu slábne. Z toho důvodu je dobré se nechat přeočkovat také v dospělosti. „Například toto očkování doporučujeme starším lidem nebo chůvám od malých dětí," doporučila Dvořáková. Očkovat se lidé mohou nechat u svého obvodního lékaře, případně pak v některém z očkovacích center.

Za poslední tři roky hovoří statistiky za Vysočinu jednoznačně. Loni bylo v celém kraji evidováno zhruba 80 případů, letos už jich ke konci října bylo devadesát. V roce 2011 přitom za celý rok bylo přes třicet nakažených. Jihlavsko patří k regionům Vysočiny, kde je počet případů největší.