Ani třetí týden letošního roku se neobešel bez fatálního dopadu této nebezpečné virové nemoci. V obou případech se jednalo o muže a oba zemřeli v Třebíči.

V rámce celého kraje se zvýšil i plošný výskyt akutních respiračních onemocnění, a to ze 1 465 ve druhém kalendářním týdnu na 1 524 nemocných v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Vlna chřipek stále není na ústupu, většina zařízení, jež vyhlásila v předcházejících týdnech zákaz návštěv, nechává nadále to opatření v platnosti.

Na Vysočině na chřipkuod začátku sezony zemřelo deset lidí z dvanácti, u nichž lékaři hodnotili onemocnění jako závažné. „V posledním případě, který máme hlášený z Třebíče, se u muže ročníku narození 1945 jednalo o onemocnění chřipkou typu B, u předešlých devíti šlo o chřipku typu A," poznamenala krajská epidemioložka Alena Dvořáková.

Nejmladší obětí chřipky na Vysočině byl muž z Třebíče, který se narodil v roce 1951, nejstarší byla žena rovněž z Třebíče, jež se narodila v roce 1924. Na chřipku zemřelo sedm mužů a tři ženy. Na Jihlavsku zemřelo pět lidí, na Třebíčsku čtyři a na Žďársku jeden muž.

Naopak v současné sezoně nikdo nezemřel na chřipku na Havlíčkobrodsku a Pelhřimovsku.

Poslední vývoj nemocnosti na Vysočině není jednoznačný. Nemocných významně ubylo, a to z 1 924 na 1 750 na Havlíčkobrodsku.

Naopak sousední Pelhřimovska zaznamenalo za poslední týden nárůst nemocnosti na sezonní maximum1 458 nemocných v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Ve druhém týdnu bylo na Pelhřimovsku 1 330 případů.

Sezonní maximum na Žďársku

Nejvýraznější nárůst hlásí Žďársko, kde nemocnost vyskočila z 1 283 případů ve druhém týdnu na současných 1 712 nemocných v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Také zde se jedná o sezonní maximum. Naproti tomu plošná nemocnost nepatrně poklesla v obou okresech, která hlásí nejvíc úmrtí. Na Třebíčsku na 1 396 případů, na Jihlavsku na 1 307 nemocných v přepočtu na sto tisíc obyvatel. „Vývoj nemocnosti na Vysočině zatím není takový, abychom mohli mluvit o tom, že je letošní chřipková epidemie za vrcholem," dodala Dvořáková.

Opatrnost v prognóze umocňuje nárůst nemocnosti u předškolních dětí o 51 procent na 3 981 případů v přepočtu na sto tisíc obyvatel v této věkové skupině i zvýšení počtu potvrzených pravých chřipek o čtyři procenta. V obou případech jde o celokrajské ukazatele.

V závěru minulého týdne zrušilo zákaz návštěv vedení třebíčské nemocnice, ode dneška mohou návštěvy také do Alzheimercentrav Jihlavě. Zítra skončí zákaz návštěv v DPS Mitrov na Žďársku, v dalších sedmnácti zdravotnických a dalších lůžkových zařízeních napříč Vysočinou zůstává zákaz návštěv nadále v platnosti. Naopak žádná škola v kraji nyní nemá chřipkové prázdniny.