„Rádi bychom navázali na dřívější archeologické průzkumy a na jejich základě pak stavebně stabilizovali zbytky hradní věže a obvodových zdí. Naučná stezka Štamberk by měla provést návštěvníka jak kamenným mořem, tak i zříceninou a okolními skalními útvary,“ potvrdil starosta Telče Roman Fabeš.

Zřícenina hradu potřebuje zafixovat viditelné části zdiva včetně zbytku věže. Turisté by se také dozvěděli něco i historii tohoto místa. „Měly by sem být umístěny tabule s popiskem. Počítá se i s přístřeškem s lavicemi k odpočinku,“ dodal Fabeš. Zda projekt uspěje, bude známo během prázdnin. „Rekonstrukce by se konala až příští rok,“ doplnil Fabeš.

V dotaci se také počítá s vytvořením kamenické naučné stezky kolem bývalého kamenolomu v Mrákotíně. V okolí novoříšského kláštera by měla vzniknout bylinková naučná stezka. Projekt dokonce počítá i s umístěním vyhlídky nad Urbanov.

Vytvoření naučných stezek a zpřístupnění některých památek se má uskutečnit na základě dotace, kterou vypracovaly Mikroregiony Třešťsko, Telčsko, Dačicko a Jemnicko spolu s rakouským Zukunftsraumem Tahyaland.