Někteří řidiči nyní komplikují život lidem ze Starého Města v Telči. Zde je kvůli rozsáhlé rekonstrukci uzavřena ulice 9. května a dvě sousední křižovatky. Namísto toho, aby využili vyznačenou objízdnou trasu Radkovskou ulicí okolo parního mlýna a židovského hřbitova, tlačí se i do ulic a míst, kde vůbec nemají co dělat. Tedy například na spojovací cestu mezi Svatojánskou a Komenského ulicí, která má provizorně sloužit pouze pro potřeby místních obyvatel.

Své o tom ví i Hana Hajnová, která ve zmíněné lokalitě bydlí. „Hodně se to tady teď mezi lidmi řeší, už jsme o tom mluvili i s vedením města. Cesta je dočasně průjezdná pro místní, aby nemuseli zbytečně objíždět celé město. Ale jezdí tudy paradoxně hlavně cizí řidiči. Ti to tu neznají a někteří z nich jsou opravdu hodně neukáznění," uvedla Hajnová a zároveň podotkla, že po této cestě zároveň chodí i pěší. Třeba matky s kočárky nebo děti do škol do sousední Hradecké ulice.

„My jsme byli za tento vstřícný krok, kdy město udělalo výjimku a povolilo tudy průjezd, rádi. Ale nikdo netušil, že to tady bude tak frekventované a že toho lidé tak hodně zneužijí. My, co tu bydlíme, už raději jezdíme po objížďce," doplnila Hajnová.

Vedení města nyní uvažuje, že zmíněnou uličku po negativních zkušenostech s přespolními řidiči opět zcela uzavře. „Bohužel to dopadlo tak, jak to dopadlo. Chtěli jsme pomoci místním, aby jim uzavírky na Starém Městě tolik nekomplikovaly život, ale obrátilo se to proti nám. Já sám jsem na místě viděl řidiče, který tam bloudil a snažil se to nějak projet. Bylo jasné, že správně měl jet po objížďce," řekl k tomu v úterý telčský starosta Roman Fabeš.

Rekonstrukce ulice 9. května, kudy vede hlavní tah z Telče na Dačice a Slavonice, se díky příznivému počasí naplno rozjela už na začátku března. Aktuálně až do června je uzavřena celá ulice 9. května i dvě navazující křižovatky. Tranzitní doprava je objízdnou trasou vedena zcela mimo Telč. Hlavně pro místní řidiče je pak určena objízdná trasa, která vede z Dačické a Radkovské ulice okolo parního mlýna a židovského hřbitova na silnici na Novou Říši.

„Kompletní rekonstrukce ulice 9. května zahrnuje práce na inženýrských sítích a na vozovce, včetně vybudování dvou nových kruhových objezdů. Začalo se v období mimo turistickou sezonu, kdy není doprava v Telči tak vysoká. Stihnout by se vše mělo do září," přiblížil letošní investiční akci Fabeš.

V části ulice od křižovatky s ulicí Na Hrázi po odbočku do Komenského ulice jsou nyní hotové inženýrské sítě a bude se tam řešit rekonstrukce vozovky a kruhový objezd. Ve druhé části ulice se dělají inženýrské sítě.

Telč je už na velké opravy zvyklá. Loni se intenzivně pracovalo na sousední Hradecké ulici, předloni a rok předtím na silnici první třídy, která prochází čtvrtí Štěpnice.

ZUZANA MUSILOVÁ