Měli by dětem nabízet zdravé svačiny a stravování, ale zatím neví, jak na to. Řeč je o školách, kterým stále ještě na chodbách stojí školní automaty se sladkými nápoji, brambůrky a čokoládovými tyčinkami.

Od jara letošního roku totiž platí novela školského zákona, která obsahuje i povinnost obměnit sortiment automatů na školách. Má to ale háček. Vyhláška, která má přesně říci, co může či naopak nesmí být v automatu ke koupi, zatím neexistuje. Školy proto neví, co přesně po dodavatelích zboží do automatů požadovat. „V současné době je vyhláška v legislativním procesu," potvrdila Klára Bílá, vedoucí oddělení vnějších vztahů na ministerstvu školství. To pracuje na vyhlášce společně s Ministerstvem zdravotnictví. Hotová by měla být v lednu příštího roku

Ředitelům škol nezbývá, než čekat. Někteří ředitelé
v krajském městě proto rovnou přistoupili k různým omezením nebo k úplnému zrušení automatů.

„Ve škole žádné automaty nemáme a ani se k tomu nechystáme, máme pouze školní bufet, jehož nabídku případně upravíme dle vyhlášky," řekl ředitel Základní školy Zhoř Richard Března.

Na jihlavské Základní škole Evžena Rošického je situace obdobná. „Automaty nemáme vůbec, na nabídce školního bufetu už jsme taky zapracovali, nenabízí žádné nezdravé sladkosti. Na vyhlášku však také čekáme," podotkl ředitel František Svoboda.

Na jihlavské Křesťanské základní škole šli ještě dál. Její ředitelka, Šárka Glösslová, se rozhodla vyřešit problém už loni a po dohodě s rodiči kontaktovala firmu, která do školy zaváží pouze mléčné výrobky podléhající přísným kritériím. Veškeré další výrobky mohou být v nabídce pouze se schválením nutričního specialisty.

„Produkty jsou v průhledných ledničkách, takže jakýkoli návštěvník či rodič okamžitě ví, co je pro děti k mání," vysvětlila Glösslová s tím, že v nabídce se objeví například i sladké věci, jedná se však například o kondenzované mléko s kontrolovaným složením. Automaty na škole vůbec nemají.

Občanská iniciativa Skutečně zdravá škola společně 
s odbornou garantkou Hanou Krejčí zveřejnila detailní návrh zdravých svačin a stravování jako celku. Návrh nedémonizuje ani sladkosti, zdůrazňuje však složení – jde nejen o obsah cukru, ale i o konzervanty a barviva, ztužené tuky a umělá sladidla.

Prosazuje čerstvé ovoce, zeleninu, zakysané mléčné výrobky, ořechy a sytější kvásková pečiva. Iniciativa nabízela ministerstvu několikrát spolupráci – bez úspěchu. Paradoxní je, že chystaná vyhláška s nejistým termínem dokončení nebude s největší pravděpodobností příliš odlišná od návrhu iniciativy. Ta na svých webových stránkách nabízí i několik receptů jakožto příkladů zdravých školních svačin.

„Jsme iniciativa rodičů, která tento problém řeší už dlouho," vysvětlila Karolina Kallmünzerová, manažerka iniciativy. Podle jejích slov je cílem nejen zrušení automatů na školách, ale také zdravé prostředí bufetů a celých škol.

Rodiče sdružení ve Skutečně zdravé škole jdou ve svých cílech ještě dál. Rádi by například prosadili i úpravu povinností školních jídelen. V České republice jich funguje více než osm tisíc.

Denně se v nich stravuje více než milion dětí, které za rok snědí více než tři sta padesát milionů pokrmů. Konkrétně jde sdružení třeba o možnost výběru minimálně ze dvou jídel, přičemž jedno jídlo splňuje podmínky pro stravu bezmasou či bezmléčnou. Poukazují také na nutnost aktualizovat výživovou pyramidu. Začátkem října chystají v Brně první tematickou konferenci.

Problém však není pouze ve výživě, ale i v životním stylu dětí. „Podle Státního zdravotního ústavu jde nejvíce peněz ve zdravotnictví na terapii chronických nemocí, kterým jde z velké části předcházet zdravou výživou a životním stylem. Jenže v prostředí, které pomocí snadné dostupnosti nezdravých potravin, nízkých cen a vysoké návykovosti přímo vybízí k jejich nadměrné konzumaci, je nezdravé stravování téměř jisté," komentuje problém Margit Slimáková, odbornice na výživu.

Nicméně, i když se podaří prosadit lepší výživu na školách a jasně definovat její pravidla, zdaleka není dobojováno. Pokud děti nebudou vedeny k pohybu a zdravé výživě i doma, program bude mít poloviční efekt.

Téměř šedesát procent dospělých obyvatel České republiky má totiž nadváhu, u dětí a mladistvých se obezita za posledních osmnáct let zvýšila třikrát

Terezie Horváthová