V pondělí před půl osmou ráno čekaly děti v obcích Doupě a Třeštice na Telčsku na svůj autobus do školy zbytečně. Nepřijel. Když nedorazil ani druhý den, v úterý, začal se starosta Třeštice Martin Kodys zajímat, kde je problém.

„Zjistil jsem, že autobusy jezdí od pondělí podle nového jízdního řádu a ten, kterým jezdily děti do školy do Třeště, je zrušený. Volal jsem proto na krajský úřad, kde mi to potvrdili," přiblížil problémy s ranním spojem starosta Třeštice. Autobus zajišťoval autodopravce Radek Čech, který prý nedal obci vědět, že s novým jízdním řádem přestává do Třeštice jezdit.

Starosta se proto domluvil s Krajem Vysočina na novém řešení. Po vánočních prázdninách bude do obou obcí zajíždět dopravce ICOM transport. Do té doby se o dopravu dětí do školy starají rodiče.

Pomoc rodičů

„Rodiče se tu mezi sebou domluvili, že se budou střídat a do vánočních prázdnin budou školáky vozit auty. Od ledna už by měl autobus opět jezdit," sdělil starosta Kodys.

Podobně řeší situaci také v sousední obci. Starosta Doupěte Otto Christián o tom rodiče dětí informoval. „Do konce roku si musíme poradit. Lidé se tu na odvozu dětí také domlouvali mezi sebou," poznamenal k nenadálé situaci Christián. Ten volal autodopravci, který mu pouze sdělil, že mu skončila licence. Redaktorce Deníku se s autodopravcem Radkem Čechem ve středu nepodařilo spojit.

Pavel Bartoš z krajského odboru dopravy a silničního hospodářství na toto téma uvedl, že od 14. prosince přestal dopravce Radek Čech provozovat linku obsluhující obce Doupě a Třeštice.

Nyní celou situaci kraj intenzivně řeší. „Tato linka nebyla v závazku veřejné služby financované Krajem Vysočina," doplnil Bartoš. Nyní však Kraj Vysočina začal jednat se společností ICOM transport, která v dané lokalitě jezdí, a navrhl řešení, jak by měl jízdní řád od Nového roku pro obě obce vypadat.

„Návrh byl v současné chvíli předložen ke schválení dopravnímu úřadu tak, aby již od 5. ledna 2015 byla dopravní obsluha dle návrhu zajištěna," doplnil Bartoš z krajského úřadu.

Z návrhu je zřejmé, že si nyní budou děti muset trochu přivstat.

Dosud děti v Doupí nabíral autobus šest minut před půl osmou a v Třeštici asi o tři minuty později. Nový jízdní řád počítá s tím, že děti v Doupí nastoupí v 7.08 hodin a děti v sousední vesnici v 7.11. V Třešti na zastávce budou v 7.22.

Ještě mohou jít na rozcestí

Domů se školáci přímo do vesnic dostanou v pravé poledne nebo po třetí hodině odpoledne. Zatímco děti z Třeštice mohou chodit na rozcestí, kde staví autobusy na přímých linkách z Telče na Jihlavu, tak děti z Doupí by měli situaci o dost složitější.

„Dětí máme dost, takže je nutné, aby sem autobus ráno zajížděl," uzavřel téma starosta obce Doupě Otto Christián.

Od nového roku přibude napříč celým Krajem Vysočina deset nových víkendových linek. Kraj Vysočina bude tyto regionální spoje dotovat a budou zařazeny do základní dopravní obslužnosti. „Důvodem pro zavedení desítek nových párových spojů je zvýšení mobility veřejnosti i mimo pracovní dny," zdůraznil náměstek hejtmana pro oblast dopravy Libor Joukl. Nové jízdní řády jsou dostupné v systému IDOS a na webových stránkách dopravců a na webových stránkách Kraje Vysočina.

Nové linky se týkají autobusových tras z Pelhřimova, Počátek, Brna, Jihlavy a Jemnice v různých směrech. Konkrétně z Jihlavy se to týká spojů přes Pelhřimov do Zachotína, poté z Jihlavy do Telče a Mrákotína, z Jihlavy do Staré Říše a Zadního Vydří a také z Jihlavy do Polné, Bohdalova a Žďáru nad Sázavou.